I de to sistnevnte er det ventet at vannstanden vil stige med 20-30 centimeter før toppen nås tidlig i neste uke, viser det siste varselet fra Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE).

Vannstanden i Mjøsa vil også stige gjennom helgen og til uken. Vannstandene er ventet å stige ytterligere 60 centimeter i løpet av uken og kulminere på 124,6 meter over havet. Det er rundt 20 centimeter høyere enn vårflommen i 2011. Lenger ned ligger Øyeren, der vannstanden også er ventet å stige de nærmeste dagene. Ifølge NVE kommer vannet til å stige rundt 40 centimeter og kulminere 60 centimeter høyere enn i 2011. Det er kun ventet ubetydelige nedbørsmengder på Østlandet de nærmeste dagene.

— I Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark er det ingen ny vannføringsøkning av betydning. Det har allerede kulminert, opplyser NVE.

Selv om det er svært stor vannføring i mange av vassdragene i Sør-Norge, er det generelle bildet at vannføringen har kulminert i de delene som ligger over de store innsjøene. Nedstrøms fra sjøene vil det fortsatt være økende vannføring. Det gjelder først og fremst Glomma nedenfor Øyeren, der det ventes vannføring på nivå med tiårsflom, og i Drammenselva. (©NTB)