Kommunestrukturen er den store elefanten i det norske politiske rommet. Som alle ser, men ingen helt vet hvordan de skal håndtere. Heller ikke Høyre. Som i de fleste andre partiene er det intern uenighet i Høyre om man bør bruke tvang for å få slått sammen kommuner. En betydelig fløy har lenge ment at dette er det eneste rette. Andre, ofte ordførere for kommuner i distriktene, er uenige. Og alle frykter for tap av stemmer hvis det sies rett ut.

Vidar Udjus.jpg

En meningsmåling Trønder-Avisa gjennomførte i Nord-Trøndelag for en stund siden, er i så måte illustrerende. Et betydelig flertall ønsket færre kommuner. Men et enda større flertall sa bastant nei til å slå sammen sin egen kommune med andre. Og så sent som denne uka viste en nasjonal måling gjengitt i Klassekampen stor motstand mot bruk av tvang. To av tre velgere vil selv bestemme om deres kommune skal slås sammen med en eller flere naboer. Derfor legger Høyre seg på en mellomlinje. I programmet heter det at Høyre vil "starte gjennomføringen av en kommunereform som gir større og mer robuste kommuner". Uten å si hvordan. Og derfor spriker svarene når stortingstoppene blir spurt om dette. For det er reell uenighet som ligger til grunn for svarene til Harberg og Foss. Tidligere har avtroppende stortingsrepresentant Peter Gitmark tegnet Agder-kart i vår avis med færre enn de ti kommunene Harberg ser for seg. Mens mange Høyre-folk i indre Agder og mindre kystkommuner kan styre sin begeistring for slike utspill.

Men det er neppe noen vei utenom tvang. For mange år med frivillige ordninger har gitt et magert resultat. Siden 2005 har det vært fem kommunesammenslåinger. Ennå er det 428 kommuner igjen. Og med de oppgavene Høyre vil legge til kommunene, er det åpenbart at de fleste av disse ikke har livets rett.Konkret mener Høyre at kommunene bør overta oppgavene innen videregående utdanning, helse, kultur, samferdsel, næring og regional utvikling som fylkeskommunene har i dag. I tillegg vil partiet overføre en rekke oppgaver som i dag tilhører Fylkesmannen.

Det nytter ikke med overtalelse og milde gaver for å få store nok kommuner til slike oppgaver.