Botn fangeleir ved Rognan i Saltdal kommune var en av leirene der et stort antall jugoslaviske fanger døde eller ble drept mens de norske vaktsoldatene tjenestegjorde der. FOTO: HANS-GUNNAR ELDORSEN
EIRIK VEUM Foto: Fotograf Sturlason
org_Nådelose nordmenn_Hirden_STOR.jpg

KRISTIANSAND: Det sier forfatter og NRK-journalist Eirik Veum som i boken "Nådeløse nordmenn — Hirden 1933-1945" navngir 962 nordmenn som utførte bestialske handlinger i Hirdens tjeneste, og som senere ble dømt for landssvik.

Mange av disse kom fra Agder-fylkene, og pårørende er ikke varslet om offentliggjøringen.

— Er jeg tøff nok til å skrive noe som skaper så mye følelser, er jeg tøff nok til å møte og svare på kritikken, sier Veum som er forberedt på at det kan komme kraftige reaksjoner fra familiemedlemmer ikke har visst noe om dette.

Tirsdag kveld kommer Veum til Arkivet i Kristiansand for å snakke om navngitte sørlendingers bekmørke fortid. Den rommer drap og sadistisk tortur av særdeles grotesk karakter.

— Fangevoktere fra Agder sto for noen av de verste forbrytelsene mot jugoslaviske krigsfanger i leirene i Nordland og Finnmark, forteller Veum til Fædrelandsvennen.

Vervet seg

I boken redegjør han for grusomhetene i detalj, og blant de 20 verste hirdforbryterne er to menn fra Arendal som var henholdsvis 16 og 22 år da de utførte handlingene de ble dømt for. I tillegg navngis en lang rekke personer fra Kristiansand, Lillesand, Farsund, Mandal og mange andre sørlandskommuner.

— Hirden på Sørlandet var ikke så ille i seg selv. Det var de som frivillig vervet seg til fangevoktertjeneste som virkelig begikk grove forbrytelser, sier Veum.

- Hvorfor? Var dette spesielt sadistiske mennesker?

— Mange gjorde ikke noe galt verken før eller etter krigen, men levde vanlige liv som fedre og bestefedre, og klarte seg bra i sine jobber. Vi har lite sammenlikningsgrunnlag, men kan dra paralleller til det som skjedde i Abu Ghraib-fengselet i Irak. Hvis omstendighetene er riktige - eller gale - nok, ser det ut til at hvem som helst kan være i stand til å utføre slike handlinger.

Kritiske røster

Veums bok er andre bind i det som skal bli trilogien "Nådeløse nordmenn", og som dokumenterer svarte kapitler i norsk krigshistorie. Første bind utgitt i 2012 omhandlet Statspolitiet, og både den gang og nå møter han kritikk for å offentliggjøre navn på de dømte krigsforbryterne.

— Dette blir litt som historiens Se og Hør hvor man ved bruk av navn skaper voldsomme belastninger for familiene uten at det har noen historisk verdi, sier leder av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland til VG.

Til Fædrelandsvennen forklarer Veum nødvendigheten av navnebruk:

— Når man knytter nordmenn til denne typen forbrytelser nytter det ikke å kaste mistanke over alle de titusener som var medlemmer av Hirden. Samtlige opplysninger skal kunne etterprøves og kontrolleres av andre enn meg. Det er en selvfølge når man kommer med såpass harde påstander.

— Men du har ikke varslet familiene til de det gjelder?

— Det er ikke fordi jeg ikke tør eller vil, men fordi det er praktisk umulig å finne fram til de titusenvis av etterkommerne. Jeg forstår de som reagerer, men min erfaring fra den forrige boken er at svært mange av etterkommerne faktisk er glade for å få vite.