— Anders Behring Breivik var psykotisk, det kan det neppe være tvil om, sier Kringlen til avisa Dag og Tid.

Kringlen som er sentral i norsk psykiatri, og har skrevet flere lærebøker i faget, mener rapporten til Synne Sørheim og Torgeir Husby er troverdig. Han viser blant annet til at de sakkyndige bygger sin konklusjon på en omfattende gjennomgang av politidokumenter og en rekke samtaler med Breivik selv. De sakkyndige har også innhentet opplysninger fra moren, halvsøsteren og andre, som ifølge Kringlen bekrefter inntrykket til de sakkyndige.

Debatt

— De sakkyndige finner på grunnlag av sykehistorie og egne observasjoner at Brevik lider av schizofreni, nærmere bestemt paranoid schizofreni. Andre psykiatere ville kanskje falle ned på diagnosen paranoid psykose. Men det sentrale er at «observanden» har vært psykotisk under utføringen av de groteske drapene. Etter norsk strafferett er lovbryteren da utilregnelig, sier Kringlen.

Debatten om terrorsiktede Anders Behring Breiviks tilregnelighet raser videre. Tidligere denne uken ble det kjent at den tidligere mangeårige lederen av Den rettsmedisinske kommisjon, Randi Rosenqvist, så sent som 19. desember slo fast at Breivik ikke var psykotisk.

Hun har på oppdrag fra Ila fengsel skrevet tre notater om Breivik for å vurdere om hans mentale helse var blitt påvirket av tiden i fengselet. Rosenqvist møtte Breivik, og skriver etter et møte 1. november at han er i god psykisk form.

- Ekstrem ideologi

— Jeg oppfatter hans avvikende utsagn som et uttrykk for ekstrem ideologi, ikke på noe vis som en psykotisk virkelighetsoppfatning, skriver Rosenqvist.

Tirsdag ble det kjent at tre psykologer og en psykiater som har fulgt opp Breivik i Ila fengsel, mener at han verken er psykotisk eller schizofren. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen krever nye sakkyndige. Hun mener Sørheim og Husby har begått flere feil i sin rapport. (©NTB)