OSLO: Klomsæt mente at alle hadde motarbeidet han i arbeidet med å få gjenopptatt straffesaken. Gjenopptakelseskommisjonen unngikk heller ikke kritikken.

Klomsæt brukte hele sin tid i Høyesterett på å legge frem de faktiske forhold i saken, selv om disse ikke skal vurderes av rikets øverste dommere, Men Kristiansens advokat var opptatt av at Høyesterett skulle få et bakteppe i saken, for å kunne vurdere kravet om å få overprøvd Gjenopptakelseskommisjonens avslag i domstolene.

Grep inn

Midt i Klomsæts foredrag hadde regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs fått nok, og ba høyesterettsjustitiarius Tore Schei om at advokatens prosedyre ikke var i overkant av det som var akseptabelt.— Høyesterett er kjent med hvilket vurderingstema som er til behandling. Klomsæt har dessuten ikke så mye igjen av sin prosedyre, bemerket justitiarius litt tørt før Klomsæt fikk fortsette og avslutte.

Advokat Anders Ryssdal mente at når Gjenopptakelseskommisjonen har avslått Viggo Kristiansens ønske om gjenåpning av drapssaken, må han ha adgang til å prøve saken for retten både ut fra forfatningsmessige årsaker og ut fra menneskerettene.

Svekket mulighet

— Kristiansen har også fått svekket sin mulighet for å prøve saken på nytt ved opprettelsen av Gjenopptakelseskommisjonen, sa Ryssdal.

Regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs rakk såvidt å starte sin prosedyre i Høyesterett tirsdag. Han advarte mot den sterke ordburken Klomsæt hadde benyttet. Fagernæs annonserte allerede innledningsvis at dersom Høyesterett skulle komme til at Viggo Kristiansen kan få prøvd sin sak for domstolene etter flere avslag i kommisjonen, kan kommisjonens eksistens stå på spill.

En svært viktig sak

Ståle Eskeland Foto: Hallgeir Oftedal

— Dette er en svært viktig og prinsipiell sak, fordi staten hevder at domstolene skal ha en snevrere adgang til å overprøve Gjenopptakelseskommisjonens enn det domstolene har overfor andre forvaltningsorganer. Erfaringene har vist oss at kommisjonens avgjørelser ofte er svakt begrunnet. Det er derfor viktig at dmstolene kan overprøve kommisjonen. Det sier jusprofessor Ståle Eskeland, som fulgte saken i Høyesterett. Selv er Eskeland sterkt engasjert i gjenopptakelsessaken for Fredrik Fasting Thorgersen, en sak som er stilt i bero i påvente av at Høyesterett skal ta standpunkt til den anken fra Viggo Kristiansen.

Eskeland tilbakeviser at kommisjonen blir svekket som organ selv om domstolene får anledning til å overprøve deres avgjørelser.