VRAKET: Fredag og lørdag ble det funnet en rekke vrakdeler fra det savnede Hercules-flyet. Nå starter arbeidet med å finne årsaken til ulykken. VRAKET: Fredag og lørdag ble det funnet en rekke vrakdeler fra det savnede Hercules-flyet. Nå starter arbeidet med å finne årsaken til ulykken. Foto: Forsvaret

Leter etter årsaken til flystyrten

Svensk politi og havarikommisjon tok søndag morgen på ny fatt på arbeidet med å søke etter omkomne og finne årsaker til flyulykken, på fjellmassivet Kebenkaise.

KIRUNA: Søndag formiddag har samtidig den store militærøvelsen der de omkomne fra flyulykken deltok, Cold Respose, en pause der alle involverte avdelinger på ulike måter viser respekt for de omkomne og avholder markeringer.

Etter den offisiellle minnemarkeringen som finner sted på Evenes flystasjon vil øvelsen fortsette, der 9700 mann skal øve på kamphandlinger.

Letingen fortsetter

Letemannskaper som natt til søndag overnattet på Kebnekaise fjellstasjon er nå i gang igjen.

— Vi er et 20-tall fra politiet, som søker sammen med hunder på havaristedet. Et ID-team fra Umeå som ankom lørdag assisterer med å ta hånd om levninger, sier informasjonssjef i politiet i Norrbotten Börje Öhman til Aftenposten.no.

— Samtidig arbeider havarikommisjonen med å kartlegge det som er skjedd. Også militæret er fortsatt med, først og fremst med tanke på transport, sier han.

- Hvordan er været i området?

-Det har ikke vært bedre siden arbeidet startet. Det er klarvær, om enn med noe vind.

- Har man fått sprengt lavinen som har vanskeliggjort arbeidet?

— Ikke så vidt jeg vet, sier Öhman til Aftenposten.no.

Leter fortsatt etter «den svarte boksen»

Havarikommisjonen jobber nå med å få oversikt over ulykkesstedet og finne årsaken til at Hercules-flyet styrtet.— Vi er veldig interesserte i å finne ferdsskriveren («den svarte boksen»). Gjør vi det, tror vi ulykkesforløpet kan forklares, sier Widholm til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hercules-flyet av typen C-130J er utstyrt med både taleregistrator, som tar opp alt som skjer i cockpit, samt ferdskriver, som lagrer data om blant annet fart, kurs og høyde.

Letemannskaper fant lørdag formiddag flere store vrakdeler etter det savnede Hercules-flyet spredt utover et stort område ved Kebnekaise.