En borgerlig regjering vil stoppe den eneste reservasjonen Norge har tatt til orde for under EØS-avtalen og innføre EUs tredje postdirektiv, skriver Nationen.

Både Frp, Høyre og Venstre reagerte da Aps landsmøte i 2011 gikk inn for å bruke reservasjonsretten mot direktivet, som vil gjøre slutt på brevpostmonopolet til Posten Norge og åpne for konkurranse på alle posttjenester.

— Det er kjent hva vi mener om postdirektivet, og det er utgangspunktet for vår politikk fremover, sier Nikolai Astrup, som er europapolitisk talsperson for Høyre.

— Vi har vært tydelige på at postdirektivet ikke er noe vi bør reservere oss mot, både fordi det innebærer fornuftig politikk, men også fordi det å reservere seg skaper vanskeligere samarbeidsforhold med samarbeidspartnerne våre i Europa. Jeg mener vi bør stå ved det vi har sagt tidligere og innføre direktivet, sier Sveinung Rotevatn, nyvalgt stortingsrepresentant for Venstre.

Professor Finn Arnesen ved Senter for europarett i Oslo sier det ikke er noe i EØS-retten som hindrer en ny regjering fra å si ja takk og innføre postdirektivet så snart de ønsker det (©NTB)