Den amerikanske grenen av den anglikanske kirken avgjorde tirsdag også å stanse praksisen med å la lesbiske og homofile inngå partnerskap. Tirsdagens avgjørelser kan bety at den episkopale kirken nå unngår å måttet bryte med den anglikanske kirken på verdensbasis.Konflikten brøt ut i 2003 da USAs episkopale kirke innsatte homofile Gene Robinson som biskop. Den liberale holdningen i lederskapet i kirken skapte splid både blant menigheter i USA og blant de anglikanske kirkene i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Konservative biskoper har krevd at den amerikanske grenen endrer sin praksis med å ordinere homofile biskoper dersom den ikke ville bryte ut av det anglikanske fellesskapet.

Da lederne innen den anglikanske kirken møttes i Afrika tidligere i år, satte de en frist til 30. september for den amerikanske kirken til å erklære at den ikke vil ordinere flere homofile biskoper eller velsigne flere partnerskap.

Tirsdag ble de episkopale lederne så enige om å «vise tilbakeholdenhet når det gjelder ordinering av kandidater til den episkopale kirken som har et levesett som utfordrer det større kirkesamfunnets og som vil føre til ytterligere press på kirkesamfunnet». (©NTB)