Regjeringen og Sp har møtt massiv kritikk fra en rekke hold, etter at regjeringen forrige uke la fram et forslag til endring i rasismeparagrafen i straffeloven.

Det var Sp som var arkitekten bak forslaget om å fjerne den gamle og nærmest sovende blasfemiparagrafen, og isteden utvide den såkalte rasismeparagrafen til også å omfatte «kvalifiserte angrep på religion eller livssyn».

Målet er å verne «ulike religioner og den enkeltes religiøse følelser».

– Vi er misforstått

Etter at forslaget ble kjent har alt fra menneskerettighetsforkjempere, akademikere, opposisjonen, egne partifeller og representanter fra ulike trossamfunn tatt avstand fra forslaget.

Nå gjør Sp full retrett.

– Vi kan ikke leve med inntrykket av at vi vil innskrenke ytringsfriheten. Vi må konstatere at prosessen og debatten på ingen måte gjenspeiler vårt syn og våre intensjoner. Derfor vil jeg anbefale Stortinget å ikke jobbe videre med å utvide hatparagrafen i 2011, sier Liv Signe Navarsete i en pressemelding onsdag morgen.

Hatytringer

Hun understreker at partiet alltid har stått opp for ytringsfriheten.

– Vi bygger på åpenhet, folkestyre og fritt ordskifte. Vår hensikt har ikke vært å innskrenke ytringsfriheten, men vi har en forpliktelse til å sikre religionsfriheten og til å bekjempe hatefulle ytringer om personers tro og livssyn, sier hun.

– Derfor la vi opp til en prosess fram til 2011 for å finne gode formuleringer som kunne presisere den lovparagrafen som allerede finnes i straffeloven mot hatefulle ytringer, sier Navarsete.