Og mandag ble det gjennomført test av en rakett som har rekkevidde til å nå både India, Israel og Tyrkia med en eventuell atomladning om bord.

Irans atomprogram er en alvorlig trussel mot stabiliteten i hele Midtøsten. Et samlet internasjonalt samfunn står bak kravet om at regimet ikke må få utvikle atomvåpen. Iranske myndigheters forsikringer om at atomprogrammet utelukkende er til kraftproduksjon og sivile formål, er det stadig flere som ikke fester lit til.

De gjentatte provokasjonene fra Iran setter forholdet til verdenssamfunnet på prøve. Da Barack Obama overtok som president i USA på nyåret, rakte han ut en hånd til prestestyret i Teheran. Vi konstaterer at Obamas ønske om dialog ikke er tatt imot. Iran fortsetter i stedet sitt farlige spill.

I dag møter representanter fra Iran de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd og Tyskland til forhandlinger i Genève. Her må iranerne si klart fra om de ønsker dialog eller fortsatt konfrontasjon. Vil Iran ha samarbeid, må første steg være at landet umiddelbart åpner atomanleggene for internasjonale inspektører.

Hittil har det internasjonale samfunnet benyttet seg av sanksjoner for å presse prestestyret i Teheran. De har hatt liten effekt. Om nye og strengere sanksjoner vil få Iran til å endre kurs, er uvisst, men virkningen av tidligere straffetiltak gir ingen grunn til optimisme.

Uten iranske innrømmelser under dagens møte i Genève, vil konflikten eskalere. Og vi kan vanskelig se at det er i Irans interesse. Så langt har ikke Vesten truet med militær intervensjon, og det er da heller ikke ønskelig. En diplomatisk løsning må fortsatt være målet.

Et åpent spørsmål er hvor lenge Israel vil sitte rolig og se på at Iran utvikler sitt atomprogram. Statsminister Benjamin Netanyahu gjorde det i en tale på forsommeren i år klart at han ser det som sin fremste oppgave å forhindre en iransk atombombe. Han har også sagt at Israel er villig til å bruke våpenmakt for å oppnå dette. Begir Israel seg inn på en alenegang mot Iran, kastes Midtøsten ut i den verste krisen noensinne. Et scenario heller ikke Iran kan se seg tjent med.