OSLO: Liu får fredsprisen for sitt bidrag til menneskerettigheter og fred.

– I de siste ti år har Kina hatt en økonomisk framgang som det knapt finnes maken til i historien. Landets økonomi har løftet millioner ut av fattigdom, og muligheten for politisk deltakelse har økt. Med Kinas nye status må det følge økt ansvar, sa Thorbjørn Jagland i begrunnelsen.

– Kina bryter flere internasjonale avtaler landet har undertegnet, sa han videre.

– Liu Xiaobo deltok på Tiananmen 1989 og var en ledende forfatter bak Charter 08, et manifest som kom på 60-årsdagen for FNs erklæring om menneskerettighetene. Året etter ble han dømt til elleve års fengsel og to års tap av politiske rettigheter for oppfordring til undergravelse av statens makt. Liu har konsekvent hevdet at dommen bryter med både Kinas grunnlov og med sentrale menneskerettigheter. Gjennom den strenge straffen har Liu blitt det fremste symbolet på denne brede kampen for menneskerettigheter.

FIKK FREDSPRISEN: Thorbjørn Jagland kunngjorde fredag at kinesiske Liu Xiaobo får. Nobels fredspris. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix

– Prisen kan skade Norges forhold til Kina

Kinas utenriksdepartement sier at årets fredspris vil kunne skade forholdet mellom Norge og Kina.

– Dette er en uanstendighet mot fredsprisen, heter det i en uttalelse fra talsmann Ma Zhaoxu. Reaksjonen er lagt ut på www.mfa.gov.cn.

Talsmannen fremholder at tildelingen bryter med Nobelprisens prinsipper.

– Nobelprisen burde gis til de som arbeider for å fremme etnisk harmoni, internasjonalt vennskap, nedrustning og de som holder fredsmøter. Dette var (Alfred) Nobels ønsker, sier talsmannen. Han føyer til at Liu Xiaobo, årets fredsprisvinner, er funnet skyldig i å ha brutt kinesisk lov og dømt til fengsel av kinesisk rettsvesen.

– Hans handlinger strider mot formålet med Nobels fredspris. Ved å gi prisen til dette mennesket, har Nobelkomiteen krenket og fornærmet prisen, sier Ma og understreker at tildelingen vil kunne skade forholdet mellom Kina og Norge.

Håper på bedring i Kina

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland håper at menneskerettighetene i Kina blir bedret som følge av pristildelingen til dissidenten Liu Xiaobo.

– Vi forholder oss til Alfred Nobels vilje. Det er opp til hver enkelt å reagere på vår beslutning som de vil, sa Jagland til journalistene etter offentliggjøringen av prismottakeren.

– De prisene som komiteen har gitt til tidligere menneskerettighetsforkjempere har påvirket utviklingen. Det er fordi vi har talt med en sterk stemme der andre ikke har turt, og dermed bidratt til å fremme og støtte menneskerettighetsforkjempere, sa Jagland.

Han innser at det blir en umulig oppgave å få fengslede Liu til Oslo under prisutdelingsseremonien i desember.

– Det er vanskelig å nå direkte fram til prisvinneren, og vi ber Kina formidle budskapet til Liu, sa Jagland.

Talsmann for demokrati

Liu Xiaobo er utvilsomt en av Kinas fremste opposisjonelle, og var medansvarlig for demokratioppropet Charter 08. For det ble han belønnet med elleve års fengsel.

Dommen falt 1. juledag i 2009, kanskje i et håp om at folk i Vesten ikke skulle oppdage den?

– Straff for å ytre seg må fjernes, var et av forslagene i Charter 08, og som myndighetene mente var «å undergrave statsmakten». Dommen demonstrerte ubehagelig klart at demokrati og menneskerettigheter fortsatt er noe Kinas ledelse ikke vil ha noe av.

1989-aktivist

Liu ble en sentral figur i demokratibevegelsen i Kina våren 1989 som kulminerte med at kinesiske myndigheter sendte soldater og stridsvogner mot demonstrantene. Et ukjent antall, trolig flere hundre, ble drept.

Den nå 54 år gamle aktivisten er utdannet ved flere kinesiske universiteter, inkludert Beijing Normaluniversitet, der han tok sin doktorgrad i litteratur i 1988. Han har også vært tilknyttet universiteter i utlandet, blant annet Universitetet i Oslo og Colombia University og University of Hawaii i USA.

KUNNGJORDE: Thorbjørn Jagland, leder av Den Norske Nobelkomiteen, under fredagens kunngjøring av årets vinner av Nobels fredspris. (Foto: Scanpix)

Allerede i januar 1991 ble han funnet skyldig i å ha drevet «kontrarevolusjonær propaganda», og i 1996 ble han beordret til tre års omskolering gjennom straffarbeid. Det er en av de straffemetoder Kina benytter og en straff som kan ilegges uten dom. Liu ble anklaget for «ordensforstyrrelser» og for å ha kritisert kommunistpartiet.

I 2007 ble han også arrestert og avhørt en kort periode.

Charter 08

Politiet hadde tydeligvis fulgt arbeidet med Charter 08 nøye. 8. desember 2008, to dager før dokumentet skulle offentliggjøres, ble Liu og Zhang Zuhua, en annen underskriver av dokumentet, arrestert. Vel et år senere falt dommen etter én dags rettsbehandling.

En rekke land, politikere, internasjonale organisasjoner og menneskerettighetsforkjempere har kritisert dommen og krevd at Liu må settes fri. Blant dem som demonstrerte utenfor Kinas ambassade i Praha var Václav Havel, Tsjekkias tidligere president og sentral person bak Charta 77, demokratioppropet som Charter 08 hadde som modell.

Liu Xiaobo ble nominert til Nobels fredspris av en rekke framtredende personer, utenlands og i Norge, blant andre Václav Havel, Dalai Lama, André Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Karel Schwartzenberg, Desmond Tutu, Gregorij Javlinskij og Jan Tore Sanner.