BURMA RANGOONUSAs øverste diplomat i landet, Shari Villarosa, sier 95 prosent av bygningene i det syklonrammede området skal være ødelagt. Burmesisk statlig fjernsyn satte tidligere i går tallet på omkomne i naturkatastrofen til 22.980, mens 42.119 skal være savnet. FNs nødhjelpskoordinator John Holmes advarer om at Burma står overfor en omfattende katastrofe og legger til at tallet på omkomne trolig vil bli høyere enn det som hittil er bekreftet. FN bevilget i går 50 millioner kroner fra sitt nødhjelpsfond til syklonofrene.Døde mennesker driver med strømmen i elvene i Burma, mens overlevende etter syklonen Nargis sitter apatiske i sine landsbyer. Mange av de overlevende har gitt opp å lete etter barna sine. MANGE BARn.

Redd Barna mener rundt fire av ti av de døde og savnede er barn.— Rundt 40 prosent av menneskene som lever i de verst rammede områdene, er barn under 18 år. Derfor må vi regne med at en like stor andel av dem som er omkommet eller ikke er kommet til rette, også er barn, sier lederen for Redd Barna i Burma, Andrew Kirkwood.- Vi kjemper mot klokka, og nå gjelder det å hjelpe dem som er i live. Vi trenger rask støtte for å kunne nå fram til de overlevende barna og familiene deres, sa Kirkwood i går.I Norge går Redd Barna og andre store humanitære organisasjoner sammen om å samle inn penger til syklonofrene. Redd Barna, Care, Røde Kors, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp påpeker at hjelpebehovet er enormt.- Derfor ber vi folk om å gi penger slik at vi kan yte hjelp til dem som har mistet alt, skriver organisasjonene i en pressemelding. Satt UNDER vann.

Burmakomitéen i Storbritannia opplyser at 2000 landsbyer er satt under vann på grunn av oversvømmelser etter Nargis, og at 1,7 millioner mennesker er rammet av flommen. Katastrofen har også rammet tusenvis av innsatte i burmesiske fengsler og fangeleirer. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) lovet i går å sørge for midlertidig husly til disse fangene. Samtidig vokser kritikken mot det burmesiske militærregimet, som anklages for manglende beredskap og sviktende vilje til å ta imot hjelp utenfra.Kritikken gjelder spesielt mangelen på beredskapslagre av ris, den viktigste matvaren i regionen. Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner mener FNs sikkerhetsråd bør tvinge militærjuntaen til å ta imot nødhjelp. Men landets FN-ambassadør fikk ikke gjennomslag for å la nødhjelpskoordinator John Holmes orientere Sikkerhetsrådet om naturkatastrofen.Også fredsprisvinner Aung San Suu Kyis opposisjonsparti NLD slår fast at det er et akutt behov for hjelp fra internasjonale aktører, deriblant FN.Nødhjelpssendinger kommer nå inn i Burma, men miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) håper at også hjelpearbeiderne skal få adgang til katastrofeområdene.- Vi legger vekt på at hjelpeorganisasjonene må få hjelpen fram til de nødlidende raskest mulig, sier Solheim i en pressemelding.FN og hjelpeorganisasjonene står klare til å reise inn med flere tonn nødhjelp, men venter fortsatt på tillatelse til å slippe inn i landet. ©NTB-Reuters-AP