Det er essensen i en rapport som utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs tidligere visepresident og fredsprisvinner Al Gore legger fram på klimatoppmøtet i København mandag, ifølge Aftenposten.I rapporten heter det snø og is smelter mye raskere enn sesongvariasjonene tilsier, og det gjelder både i Antarktis, Arktis, Grønland, Himalaya og på isbreer verden rundt.

Smeltingen rammer lokalt, men den skyter fart og får globale konsekvenser på grunn av såkalte feedbackeffekter: Mindre sjøis i Arktis øker varmeopptaket fra sola. Det igjen øker tiningen av tundraen, og det fører videre til enorme utslipp av metan og CO2, som i sin tur igjen øker smeltingen videre.

I tillegg heter det i rapporten at sotpartikler som føres med vinden til isen fra brenning av biomasse som ved og gress i Øst-Asia, er en stadig viktigere årsak til smeltingen, fordi sot som legger seg på isen absorberer solvarme.

— Funnene er dramatiske. Summen av den smeltingen som nå foregår på land og nær havet, er så stor at faren for rask og stor havnivåstigning har økt betydelig bare de siste par årene, sier Støre. (©NTB)