OSLO: – Været skal være bra, men det har skjedd noe i fjellet som vi ikke har helt oversikt over. Vi har fått meldinger om at et isfelt har falt ut og revet med seg noe tau, sier Bjørn Sekkesæter, pressekontakt for den norske K2-ekspedisjonen, til NTB.

Der er usikkert om Bae nådde toppen av K2 fredag kveld, men han ble meldt savnet av klatrekollega Cecilie Skog (33) etter at han ikke kom ned igjen til ekspedisjonens camp på 8.000 meter fredag natt. Også Øystein Stangeland (39) og Lars Nessa (29) var med på ekspedisjonen.

– Vi vet ikke hva som har skjedd, men det er igangsatt en storstilt redningsaksjon på K2, sier Sekkesæter.

LES MER: Venn av Bae: — Klamrer oss til håpet

Går ned fra fjellet

Sekkesæters kontakt med K2 basecamp går nå via en nederlandsk ekspedisjon, men han har i dag snakket med Skog på telefon. Skog har opplyst at ekspedisjonen nå har kommet seg sikkert ned til camp 3 på 7.400 meter.

– De planlegger å gå videre ned og komme til foten av fjellet på rundt 5.000 meter i løpet av dagen. Det er en strabasiøs tur, men det er etablert faste tau langs ruta, sier Sekkesæter.

Han har nå kontakt med ekspedisjonen via satellittelefon der det er dekning.

De fire har også en blogg de har oppdatert underveis opp fjellet.

Nådde mulig toppen

Den norske ekspedisjonen forlot basecamp søndag, og nådde siste leir før toppen fredag. Ifølge Gamme.no nådde to av de norske klatrerne K2 fredag kveld, noe som i så fall er første gang nordmenn har besteget toppen.

– Hele ekspedisjonen var på et toppforsøk, men vi vet ikke om noen og hvor mange som nådde toppen. Hvem som har vært på toppen betyr lite i en slik situasjon, sier Sekkesæter.

Sekkesæter sier til NTB at han håper alle som var med på ekspedisjonen kommer seg trygt ned.