**GRØSSER

«Don't Breathe»

USA 2016

Regi: Fede Alvarez

Manus: Fede Alvarez, Rodo Sayagues

Skuespillere: Dylan Minnette, Stephen Lang, Jane Levy, Daniel Zovatto, Sergej Onopko, Jane May Graves, Jon Donahue

Aldersgrense: 15 år**

Rocky (Jane Levy), Alex (Dylan Minnette) og Money (Daniel Zovatto) utnytter at faren til Alex jobber i et sikkerhetsfirma og «låner» nøklene til farens kunder for å stjele nok penger til at de kan forlate Detroit. Rocky har det veldig kjipt hjemme og vil derfor rømme med lillesøsteren til California, men da trenger de mer enn bare småpenger.

Når de får høre om en gammel krigsveteran (Stephen Lang) som bor alene og som antakeligvis har flere hundre tusen kroner gjemt i huset, blir derfor fristelsen for stor. Hvor vanskelig kan det være å stjele fra en blind, gammel mann?

Filmen er skrevet og regissert av den uruguayanske filmskaperen Fede Alvarez. Men mens hans forrige film «Evil Dead» (2013) var en halvgod remake, har han nå skapt en riktig så god grøsser. Plottet er originalt og troverdig, og med overraskende tvister og vendinger i hver krok. Monstrene i filmen er hundre prosent menneskelige – og de er jo de skumleste av alle.

Filmen har til tider veldig mye høy lyd, både pusting og musikk. Det kan av og til virke irriterende, men samtidig er det en virkningsfull kontrast når alt plutselig blir stille. Stillheten kan være øredøvende, og filmen viser hvor ekstremt vanskelig det er å ikke lage en eneste lyd når adrenalinet pumper gjennom årene. Hvor lenge kan du holde pusten?

**Terningkast: 5

Anmeldt av: Cathrine Sordal**

I den dystopiske britiske filmen "The Girl with All the Gifts" har en epidemi forvandlet brorparten av befolkningen til hjernedøde drapsmaskiner. FOTO: ANOTHER WORLD ENTERTAINMENT NORWAY AS

Menneskehetens siste håp

**FANTASY/SKREKKFILM

«The Girl with All the Gifts»

Storbritannia/USA 2016

Regi: Colm McCarthy

Manus: Mike Carey

Skuespillere: Sennia Nanua, Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine

Musikk: Cristobal Tapia de Veer

Aldersgrense: 15 år**

Melanie er rundt 12, har snille øyne og blir sammen med et dusin andre ungdommer holdt innesperret i en bunkerslignende institusjon. De tungt bevæpnede vaktene kaller dem bare for "aborter". På utsiden er ting virkelig ille. Der har en epidemi forvandlet brorparten av befolkningen til hjernedøde drapsmaskiner. Melanie og de andre er, skal vi etter hvert skjønne, menneskehetens siste håp.

Dagens ord er "dystopi". "The Girl with All the Gifts" blander flere av tidens mest populære varianter: ungdomsdystopien (type «The Maze Runner»), zombiedystopien (type «The Walking Dead») og den mer generelle etter-sivilisasjonen-dystopien (type «The Road»). Med sin engelske setting og sine scener fra et øde London slekter den likevel aller mest på «28 Days Later» (2002).

Nei, dette kan ikke kalles veldig originalt. Men det som gjør at «The Girl with All the Gifts» hever seg over det rent derivative, er at den også finner plass til litegrann ettertenksomhet, poesi og håp midt oppe i all elendigheten. Dessuten har den et funn av en hovedrolleinnehaver. Med sin dempede, men karismatiske tilstedeværelse stiller unge Sennia Nanua selv størrelsene Glenn Close, Paddy Considine og Gemma Arterton i skyggen.

**Terningkast: 4

Anmeldt av: Roy Søbstad**

I animasjonsfilmen «Storkene» har dyrene i tittelen sluttet å frakte babyer til menneskene, og leverer i stedet varer for et nettselskap. FOTO: SF NORGE

Over stork og stein

**ANIMASJON/KOMEDIE

«Storkene»

USA 2016

Originaltittel: Storks

Regi: Doug Sweetland, Nicholas Stoller

Aldersgrense: 6 år**

Amerikanske animasjonsfilmskapere har null tiltro til konsentrasjonsevnen din. De tror at du ikke vil klare å sitte stille i én og en halv time med mindre du blir utsatt for et konstant bombardement av vitser og action. Det er derfor du får filmer som «Storkene»: virtoust laget på alle rent tekniske plan, men fullstendig manisk i sin redsel for ikke å være maksimalt underholdende absolutt hele tiden.

Handlingen er så overmettet at den knapt lar seg gjenfortelle. Men i senter for kaoset står i hvert fall foreldreløse Tulla, enebarnet Nils og, altså, storkene. Sistnevnte hadde en gang i tiden som jobb å frakte babyer til menneskene, men gikk etter en uheldig episode over til å levere varer for et Amazon-aktig nettselskap. Om det blir et himla leven før orden er gjenopprettet og alle har fått det de savner i livet? Det blir et himla leven, vær du trygg.

De voksne vil finne et og annet tilløp til god satire, men vil sitte pumpet igjen når det hele er over. De yngre vil le av slapstick-humoren og de artige figurene, men vil slite med å få noen sammenheng i alt som skjer. Det føles forsmedelig at det som kunne ha vært en sjarmerende familiefilm, er nær ved å drukne i ren, skjær støy.

**Terningkast: 3

Anmeldt av: Roy Søbstad**

Storebror ser deg

**BIOGRAFI/THRILLER

«Snowden»

Tyskland/USA 2015

Regi: Oliver Stone

Manus: Kieran Fitzgerald, Oliver Stone, Luke Harding og Anatoly Kucherena

Skuespillere: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Melissa Leo, Rhys Ifans og Tom Wilkinson.

Musikk: Craig Armstrong

Aldersgrense: 6 år**

Edward Snowden er dataanalytikeren som i 2013 offentliggjorde store mengder topphemmelige CIA-dokumenter, og med dét gjorde allmennheten oppmerksom på hvor omfattende overvåkingen av den jevne verdensborger faktisk er: Alle vi som går rundt med en smarttelefon i lommen, har i prinsippet sagt fra oss retten til et privatliv. For den politisk engasjerte regissøren Oliver Stone («Platoon», «JFK») er Snowdens historie nok en sjanse til å rette pekefingeren mot amerikanske myndigheter.

Den pekefingeren er riktig nok ikke like harmdirrende som den en gang var.

«Snowden» er pedagogisk, snarere enn demagogisk i uttrykket. Men selv om den tar seg god tid – og for en stor del viser mennesker som stirrer på dataskjermer og diskuterer avansert teknologi – er filmen nervepirrende nok til å passere for en thriller. At flere scener er gjenskapt fra dokumentaren «Citizenfour» (2014), er med på å gi den nødvendige følelsen av troverdighet. Når tittelrolleinnehaver Joseph Gordon-Levitt mot slutten blir kryssklippet med virkelighetens Edward Snowden, er det faktisk så man knapt merker overgangen.

«Snowden» er til like deler opplysning, bekymring og underholdning for alle oss potensielle overvåkingsofre.

**Terningkast: 4

Anmeldt av: Roy Søbstad**

Patsy (Joanna Lumley) og Edina (Jennifer Saunders) er fremdeles bestevenner og lager kaos i verden. FOTO: 20th Century Fox

Ganske fabelaktig

**KOMEDIE

«Absolutely Fabulous: The Movie»

ENGLAND 2016

Regi: Mandie Fletcher

Manus: Jennifer Saunders

Skuespillere: Jennifer Saunders, Joanna Lumley

Aldersgrense: 6 år**

Så var den her, spillefilmen som bygger på tv-serien «Absolutely Fabulous». Edina (Jennifer Saunders) og Patsy (Joanna Lumley) har tatt for seg av livets goder i en årrekke, og har ikke tenkt å slutte med det. Livet er imidlertid ikke helt den samme leken som den var. Selvfølgelig har de en plan for hvordan de skal kunne fortsette å sveve videre på sjampanjeskyen, men kjenner du til Edina og Patsy vet du at til og med de beste planene deres har en tendens til å gå galt.

I et forsøk på å redde PR-karrieren sin prøver Edina å få Kate Moss som klient, men i stedet for å innlemme henne i den etter hvert så sparsommelige kjendisstallen sin, dytter hun henne ut i Themsen. Selvfølgelig ved et uhell, men ettersom supermodellen forsvinner i elven, blir Edina beskyldt for å ha tatt livet av henne. Blakk og hatet av alle, flykter hun derfor til Frankrike for å jakte på en rik mann til Patsy så de kan ha noe å leve av.

Edina og Patsy som karakterer er fremdeles aktuelle og morsomme, og de beste scenene i filmen er nettopp deres samtaler seg imellom. Resten av filmen oppleves noe heseblesende, og byr på litt for mange locations og for mange andre karakterer og gjesteroller. Alt i alt, er det likevel en underholdende film med flere humreverdige øyeblikk.

**Terningkast: 4

Anmeldt av: Cathrine Sordal**

«Pete’s Dragon» har blitt modernisert siden 1977, men kunne ha beholdt litt flere rampestreker. FOTO: (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved.

«Pete’s Dragon» i ny drakt

FANTASY/FAMILIEFILM

**«Pete's Dragon»

USA 2016

Regi: David Lowery

Manus: Malcolm Marmorstein, David Lowery, Toby Halbrooks

Skuespillere: Bryce Dallas Howard, Wes Bentley, Robert Redford, Oona Lawrence, Karl Urban

Aldersgrense: 6 år**

«Pete’s Dragon» er basert på 70-tallsfilmen med samme navn, også en Disney-produksjon hvor dragen var tegnet animasjon. Denne gangen har dragen fått på seg en riktig fin spesialeffekt-drakt anno 2016, og fremstår nærmest virkelig med både mimikk og uttrykksfulle øyne. Men med denne moderniseringen har de også tatt bort noe av det eventyrlige og ikke minst morsomme fra originalen.

Ikke fordi dragen ser for ekte ut, for dragen er faktisk en av de få morsomme karakterene, men fordi historien er blitt mer seriøs og alvorlig. Rampestrekene og slapstick-humoren er byttet ut med det dypeste alvor, som for eksempel i åpningsscenen hvor begge foreldrene til Pete blir drept i en dramatisk bilulykke og Pete jages så ut i skogen av skumle ulver. Han møter riktignok dragen, som han lever lykkelig sammen med i skogen i seks år, men da andre mennesker oppdager dem er idyllen over.

Filmen har en rekke flinke skuespillere som Robert Redford, Bryce Dallas Howard og Wes Bentley, men de får ikke akkurat vist hva de er gode for. Handlingen følger en Disney-oppskrift vi har sett litt for mange ganger nå, og for min del blir det for sippete og klisjéfylt. Vennskapet mellom Pete og Elliot er imidlertid rørende og vil garantert underholde de minste, men filmen kunne vært så mye mer.

**Terningkast: 3

Anmeldt av: Cathrine Sordal**