I løpet av fjoråret avdekket Mattilsynet en rekke kritikkverdige forhold hjemme hos austegden. Nå er han tiltalt for grove overtredelser av dyrevelferdsloven.

Ifølge tiltalen skal mannen ha sperret fire katter inne i et 1,5 kvadratmeter stort kaninbur. Buret, som ikke hadde noen varmekilde eller isolering, skal ha blitt plassert utendørs.

Kattene skal ha blitt fôret med hundemat, noe som førte til at de ble feil— og/eller underernært. Den tiltalte mannen skal også ha festet de samme kattene med stramme seler, slik at de fikk begrenset mulighet til å bevege seg i det trange kaninburet.

Ble avlivet av Mattilsynet

De fire kattene var i så dårlig form at de ble avlivet av Mattilsynet. Ifølge tiltalen var dette andre gang Mattilsynet måtte avlive katter hjemme hos mannen i løpet av fjoråret.

Under det første besøket skal det ha blitt funnet åtte katter som ble holdt innestengt i et 9 kvadratmeter stort rom, hvor det ikke var tilgang til drikkevann eller frisk luft.

Mannen er tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven § 23 og § 24, som dreier seg om dyrs levemiljø, tilsyn og stell. Påtalemyndighetene mener overtredelsene er så grove at de kvalifiserer til bestemmelsen som har en strafferamme på inntil tre års fengsel.

I tiltalen tar Statsadvokatene i Agder forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om å forby mannen å eie eller holde katter i fremtiden.

Kan ikke kommentere

Advokat Bjørn Rener-Larsen er oppnevnt som forsvarer for mannen. Rener-Larsen hadde mandag kveld ikke fått lest dokumentene i saken. Han kunne dermed ikke svare på om mannen har erkjent straffskyld eller om han bestrider beskrivelsen av dyreholdet som fremgår av tiltalen.

Det er satt av én dag til rettssaken som er berammet til 8. november i Aust-Agder tingrett.