Møbelverkstedet til snekkermester Anne Cathrine Hagen i Oslo er fullt av gamle tremøbler – blant annet stoler i bjørk fra tidlig 1800-tall, en nedslitt, antikk barnegyngestol, et forgylt lite pyntebord.

— Jeg sammenligner vedlikehold av tremøbler med å vaske klær. Du har for eksempel finvask, ullvask og ulike temperaturer, sier hun.

Hyller og skap er fulle av produkter som passer til treslag med forskjellige historier. Men ett råd er viktigst før du kommer så langt:

Møbelsnekker Anne Cathrine Hagen, som er laugsformann i snekkerlauget i Oslo.Foto: Vegard Grøtt

— Ikke vask gamle tremøbler for mye med såpe og vann, instruerer Hagen.Forgylte møbler og såkalte «kineserier» – gamle dekorasjoner med kinesiske motiver – tåler ikke vann i det hele tatt. ”Vaskeslitasje” er et begrep i bransjen. De som er for ivrige med vaskekluten får møbler med mer eller mindre avslitt lakk, og forgyllingen kan løse seg opp.

Les også:

Huset fra 1936 har aldri blitt pusset opp

Lakktyper

Snekkermesteren viser frem en stol i lyst tre.

— Denne er skjellakkbehandlet, forteller hun og drar en bomullspad med spesialrengjøringsmiddel over stolen, før hun påfører et tynt lag ny skjellakk.

Skjellakkbehandling var vanlig på møbler frem til og med første verdenskrig. Så overtok celluloselakk.

Prinsippene for vedlikehold er like: Vann og såpe bør bare brukes når overflaten er skitten, og du bør tørke av godt med en tørr fille etterpå, så vannet ikke får tid til å skade lakken. Ny lakkering bør skje hos fagpersoner.

Det er hovedsakelig moderne, industrilakkerte møbler som tåler vann og såpe. Møbler fra 60-og 70-tallet kan by på problemer, fordi det kan være vanskelig å si hvordan de er behandlet tidligere, og hvor mye de tåler.

Hovedpoenget er klart:

— Er du usikker på hva du skal gjøre, er det best ikke å gjøre noen ting, sier Hagen, men forteller at støvtørking med tørr klut alltid går an.

— På møbler med skjellakk eller lakk finnes gode rensemidler, sier hun, og anbefaler et merke som heter Centurio.

Artikkelen fortsetter under bildet

FORGYLT: Hvis du vasker forgylte møbler med vann, kan forgyllingen løse seg opp. Foto: VEGARD GRØTT

Rolig med sandpapiret!

Men hva hvis treverket har skader? Vannringer, slitasje og flekker kan fjernes med overflatebehandling. Frister det å slipe ned møbelet? Anne Cathrine Hagen hytter med pekefingeren.

— Vær forsiktig med sandpapir på gamle tremøbler, sier hun.

Det kan være vanskelig å vite om bordflaten er heltre eller overflatefinert. Finért treverk skal ikke slipes ned. Hvis du sliper ned et finért bord, kan du komme gjennom det fine treverket og ned til finérplaten under. Da er bordet ødelagt. Et solid bord i heltre greier du imidlertid neppe å skade ved nedsliping. Slip da alltid i treretningen.

SKJELLAKK: Hagen blander selv ut skjellakk, som lages av harpiks utsondret av lakkskjoldlus. Harpiksen kommer i flak som løses opp i sprit. Foto: VEGARD GRØTT

Leif Augustin er grunnlegger av Alanor, som leverer produkter for overflatebehandling til fargehandlere og byggevarekjeder i Norge. Han fraråder også å slipe eller å bruke maling— og lakkfjerning på gamle originaloverflater.

— Prøv først å redde det som er. Et gammelt møbel skal se ut som det er brukt, da bevarer man verdien, sier han.

Hvis tremøblene bare trenger en oppfriskning, anbefaler han å rense og vokse dem.

— Det er ikke så komplisert bare man lærer seg knepene, mener han.

Fremgangsmåten er som følger: Rens med spesialrensemiddel og voksfjerner. Tørk godt av, la stå til neste dag. Påfør antikkvoks med spesialstålull, vent noen timer og poler med en bomullsklut for å få fin glans.

Les også:

Disse materialene kan øke sjansen for kjapt salg

Slik vil de få deg til å kjøpe bolig nå

Overflatebehandling

Olje, voks og lakk er de vanligste overflatebehandlingene, men hva du bør gjøre, vil variere ut fra hvordan treverket er behandlet fra før. Det som er oljebehandlet før, kan gjerne oljebehandles igjen. Vokse kan du gjøre på alle møbler, men hvis møblene er vokset, må du ikke lakkere eller olje hvis du ikke er sikker på at du har fjernet voksen helt først. Hagen anbefaler olje fremfor lakk eller voks.

VEDLIKEHOLD: Med voks, olje eller lakk kan gamle tremøbler få nytt liv. Foto: VEGARD GRØTT

— Voks kan være vanskelig å få bort. Lakk fases ut på grunn av miljøskader, sier hun.Hvis du likevel ønsker å vokse, kan det være lurt å olje først.

— Voksen tørker ut, da er det ikke så lekkert lenger, sier hun.

Generelt har hun to råd til overflatebehandling:

— Tynne strøk er bedre enn tykke.

Og:

— Gni godt over med en myk børste etterpå, for å børste opp glansen.

Og et sikkerhetsråd hvis du skal olje:

— Heng fillene ut til tørk, ikke krøll dem sammen i søppelen. De er nemlig selvantennelige inntil de har tørket. Når oljen har herdet, kan du kaste dem i søppelen, forteller Hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTSTYRET I ORDEN: Mange ulike produkter skal til for å gi ulike tremøbler den behandlingen de trenger. Foto: VEGARD GRØTT

Patina

Og hvis møblene fortsatt skulle se litt skitne og slitt ut, kan du alltids kalle det patina: Alt det som har skjedd med møbelet siden det var nytt, av slitasje, nedbryting og skitt.

— Patina er når du kan se spor etter en kjærlig bestefarshånd over rygglenet, sier Hagen, og drar hånden over en stolrygg som skal ha vært rød en gang, men som nå er slitt ned til ubehandlet tre. Hun mener det er greit at gamle møbler ikke ser helt strøkne ut.

— Hvis man ikke er sjenert av at det ser stygt ut, behøver man ikke gjøre så mye, sier hun.

Rengjøring av gamle møbler

Møbelets alder leder deg på riktig rengjøringsvei. Her er noen tommelfingerregler.

Frem til første verdenskrig: Sannsynligvis skjellakkbehandlet. Ikke bruk vann/såpe.

Mellomkrigstiden: Trolig cellulosebehandlet. Ikke bruk vann/såpe.

Etter andre verdenskrig: Moderne industrilakkerte møbler, de fleste tåler vann/såpe.

60-70-tallet/retro: En vanskelig gruppe. Vær forsiktig. Tørk godt hvis du har brukt vann.

Slik vokser du

1. Rens møbelet først. Bruk spesialstålull og møbelrens, gå løst over treverket. Bruk ikke vann eller white spirit, som kan ødelegge overflaten.

2. Tørk godt av med rene, tørre kluter mens overflaten ennå er fuktig. Tørk i én retning og forny kluten, slik at du ikke tørker støv og møkk rundt i ring.

3. La stå til neste dag, da har løsemidlene fordampet. Hvis du nå ser små riper, finnes det penner som kan retusjere dem. Velg en fargenyanse som er litt mørkere enn treverket.

4. Voks treverket. Velg en antikkvoks som har tilnærmet samme farge som treverket. Jobb voksen godt inn i underlaget med spesialstålull.

5. Vent noen timer eller til dagen etterpå. Poler med en bomullsklut eller en myk børste, da får du fin glans.

(Kilde: Leif Augustin, Alanor)