Leiligheten i Ullevål Hageby i Oslo lå ute med prisantydning 3,95 millioner kroner og takst på fire millioner kroner. Etter en elleve timer lang budrunde ble leiligheten solgt 3,6 millioner kroner over prisantydning.

To-romsen på 57 kvadratmeter ble altså solgt for 7,55 millioner kroner, noe som gir en kvadratmeterpris på 132.456 kroner, ifølge E24.no som omtalte saken først.

— Det var noe forferdelige greier. Det er mange som synser om underprising. Men de har ikke vært der og sett denne leiligheten, sier Jan Erik Reenskaug, megler i ABBL Eiendomsmegling til oss.

— I ettertid kan jeg være enig i at prisen var litt lav, legger han til.

I tillegg til selve leiligheten på 57 kvadratmeter fikk man en kjeller med på kjøpet. Kjelleren kan ha sørget for at prisen ble høyere enn forventet.

FØLGER MED KJELLER: Det har mest sannsynlig gjort at prisen ble drevet oppover. Kjøperen er en privatperson. Foto: Andreas Spinnangr Wiig, Inviso

— Burde man tatt kjelleren i høyere grad med i prisvurderingen?- I etterkant er jeg enig i det. Men det er en kjeller som faktisk er boder i dag. Jeg tror ikke det ville vært riktig ovenfor noen parter å spekulere i et bodareal som kanskje kan bli boligareal etter søknad til Oslo kommune. Hva om de får nei til å bygge ut? Den usikkerheten er vanskelig å prise inn, sier Reenskaug.

- Da har man kanskje kjøpt...

— Katta i sekken, sier Reenskaug.

Han forteller at budrunden var elleve timer lang, men at mange budgivere ga seg tidlig.

— Det var to budgivere som fortsatte og fortsatte og fortsatte. Jeg har litt blandede følelser, men man kan ikke stoppe det. Det var ikke bevisst underprising eller lokkepris, sier Reenskaug.

Vinnerne og taperne:

Lagt seg flate

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, forteller til oss at de har kontaktet lederen av meglerhuset ABBL Eiendomsmegling om salget i Ullevål Hageby.

— De erkjenner at de rett og slett har bommet på prisingen og undervurdert verdien av et kjellerareal som ikke er godkjent som boareal i dag. De har lagt seg flate på at de har bommet. Det skjer heldigvis sjelden at man bommer som dette, men av og til, sier Dreyer.

Er det mulig å få boliglån uten 15 prosent egenkapital? Ja:

OPPUSSINGSOBJEKT: - At markedet er villig til å betale så mye, er et sjokk for meg også, sier megler Jan Erik Reenskaug. Foto: Andreas Spinnangr Wiig, Inviso

Kostbar rehabiliteringMegler Jan Erik Reenskaug vil ikke spekulere i hva det kan koste å pusse opp leiligheten og kjelleren, men forteller at flere på visning snakket om en kostnad mellom 2,5 og tre millioner kroner.

Det er ikke direkte adgang fra leiligheten til kjelleren, og det ble funnet fuktutslag der nede.

— Alt måtte gjøres i leiligheten. Det var sprukket opp vinyl, gamle vegger og tak. Badet var greit, men eldgammelt. Det er et totalt rehabiliteringssobjekt, og det skrev vi så folk ikke skulle bli skuffet på visning, sier Reenskaug.

Før utgangen av 2016 er det allerede klart at det blir rekord:

Kjøpte leilighet studentsønnen kunne bo i:

Hett i høst

Boligmarkedet har vært presset i Oslo dette året. På landsbasis steg prisene 0,6 prosent, korrigert for sesongvariasjoner 1,6 prosent i oktober. Det er en historisk sterk boligprisutvikling, ifølge Eiendom Norge.

— Er boligmarkedet i Oslo like hett som det var tidligere i høst og sommer?

— Ja, vi opplever at det fremdeles er spesielt presset. Men nå synes jeg ikke dette er eksempel på dét. Her har man har gått ut med feil pris. Man har bommet på prisen. Men det at markedet fremdeles er presset oppleves for kjøperne der ute. Det har vært konstant få boliger ute i Oslo de siste årene. Det er ingen store endringer de siste månedene. Det er konstant lavt.

Boligmarkedet har en tendens til å roe seg ned på denne tiden av året, spesielt når man går inn i desember, ifølge Dreyer. Det legges ut få boliger og etterspørselen går ned fordi folk tar juleferie fra boligjakten.

— Man kommer tilbake i januar. Vi har ikke sett store tendenser til at folk tar ferie ennå, men det merker vi ofte første uken i desember, sier Dreyer.