To brødre tette i alder har unnagjort kveldsmat, bading og pusser tenner sammen på badet. Rutiner er blitt viktig i familien Abrahamsen i Asker.

Kveldsstellet for å roe ned etter en hektisk dag i barnehage, må så smått starte klokken seks. Og det er helt nødvendig at innen klokken halv åtte må de to pyjamasguttene være i seng.

Har du en toåring som har dårlig språk?

Men mens storebror Theodor August (3) bare er å legge, gi en nattasang for så å gå ut døren, har lillebror Axel Sebastian (2) adskillig mer utfordringer med å finne søvnen.

Tegningene av norske Lines graviditet er delt av millioner.

— Det sosiale livet ble satt på vent

Etter snart to år, syntes imidlertid foreldrene det var på tide å ta kampen skikkelig. På de verste kveldene kunne det ta to og en halv time fra Axel ble lagt til han roet seg og sovnet.

Vi har kortet ned leggingen med en halvtime minst. Det gir meg og mannen min kvalitets- og egentid på kveldene. Nina Isabell Abrahamsen

LETTERE PÅ KVELDEN: Familien Abrahamsen, Nina Isabell og Mats med sønnene Axel Sebastian (2) og Theodor August (3), har fått det lettere rundt leggetid den siste uken. Foto: Privat

— Det var jo helt håpløst, det sosiale livet ble satt på vent. Vi kunne lese, synge, stryke, ligge kinn mot kinn som han liker så godt. Men så kunne han plutselig gire seg opp igjen, begynne å turne og klatre. Så ble han overtrøtt og sutrete. Det ble en ond sirkel, forteller moren, Nina Isabell Abrahamsen. Professor er skeptisk til nattbarnehage.

Forfatteren: Finnes ingen garanti

At små barn kan være vanskelige å roe om kvelden, er et velkjent problem i mange familier. Men det var ikke en tematikk forfatteren av boken Den lille kaninen som så gjerne ville sove var spesielt klar over, ei heller hadde han noe kompetanse på søvn.

Carl-Johan Forssén Ehrlin fikk ideen i hodet på en kjøretur for snart ti år siden. Han klarer til dags dato ikke huske hvordan, annet at han ville bruke sine erfaringer fra kommunikasjon og psykologi for å skrive på en måte som fikk barn til å slappe av og sovne.

Det hjelper ikke hvor mye du prøver å forberede deg på foreldrerollen. Enkelte ting lærer man kun av egen, til tider smertefulle, erfaring.

— Jeg arbeidet med den på si i tre og et halvt år. Jeg ga den ut selv, spredte den via Facebook og folk jeg kjenner. Så begynte det å ryktes blant foreldre at boken hadde effekt. Siden har det ballet på seg, og boken er oversatt og spredt til flere land, sier Ehrlin til oss.

PROSESS TOK OVER TRE ÅR: Forfatter Carl-Johan Forssén Ehrlin fikk ideen om kaninen Kalle på en kjøretur for snart ti år siden Etter det arbeidet han med boken i tre og et halvt år. Foto: Kristine Grue Langset

I disse dager kommer boken ut på norsk. — Onkel Gjesp i boken her kommer med det friske utspillet at han kan få hvem som helst til å sovne, kan du komme med slik garanti?

— Nei, det er ingen garanti. Alle barn er ulike. Foreldre kan bare gjøre sitt beste, lese rolig og la barnet venne seg til historien. Kalle Kanin trenger hjelp til å sovne, når barnet lytter og klarer å assosiere seg med ham er tanken at idet Kalle blir trøttere, blir også barnet trøttere, forteller Ehrlin.

Se video i toppen av da familien Abrahamsen testet boken på yngstemann (2).

Målet bør være barnet selv finner den siste veien til søvnen etter en godnattbok, uansett om den handler om trøtte kaniner eller ikke. Børge Sivertsen, søvnforsker

Søvnforsker: Ingen magisk bok

Børge Sivertsen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, har studert og forsket på søvn i 12 år. Han sier følgende etter å ha lest Den lille kaninen som så gjerne ville sove.

FINNE SØVN: - Noe av det viktigste man som foreldre kan gjøre for barna sine, er å lære barnet å finne søvnen på egen hånd, sier søvnforsker Børge Sivertsen. Foto: Bo Mathiesen

— Dette er ingen magisk bok på noen måte, men den tar i bruk flere velkjente prinsipper og teknikker som tilrettelegger for god søvn, mener han.- Teksten er repeterende, fortelleren får instruksjoner på hvordan den skal leses, søvndyssende ord som gjesp er uthevet, barnets navn flettes inn. Tilsammen er det mange små knep som kan bidra til at de minste barna sovner lettere. Jeg tror absolutt den kan være effektiv, og at lesing av en slik bok kan gjøre at barnet kommer lettere i sovemodus, sier han.

Bør unngå å bli avhengig

For barn, som for voksne med søvnproblemer, handler det ofte om at kroppen er for aktivert og anspent. Kroppen er rett og slett ikke i modus for å sove. Da kan avslapningsteknikker, som også til en viss grad benyttes i denne boken, være med på å bidra.

— Noe av det viktigste man som foreldre kan gjøre for barna sine, er å lære dem å finne søvnen på egen hånd. Man bør unngå å bli avhengig av eksterne ting for å sovne, hverken sovemedisin eller spesifikke, strenge ritualer, mener han.

Generelt vil lesing for barnet før leggetid være gunstig for å senke aktivitetsnivået. Og selv om denne boken kan være spesielt gunstig med tanke på nettopp dette, vil det være nyttig om man ikke begrenser seg kun til denne ene boken, mener forskeren.

Jeg har kjent på at det er flaut å ha en to år gammel gutt som ikke klarer å sove. Jeg har tenkt på hva vi har gjort feil. Nina Isabell Abrahamsen

— Målet bør være at barnet selv finner den siste veien til søvnen etter en godnattbok, uansett om den handler om trøtte kaniner eller ikke, sier Sivertsen.

Har du problemer med å få barnet til å sove, og har prøvd alt? Ta kontakt med oss!

Axel kunne sove maks en halvtime

Hos familien Abrahamsen kan yngstesønnens urolige kvelder skyldes til dels en litt tøff sykdomsstart med refluks og astma. Det har vært pustestopp og mye styr for familien i perioder.

— Axel har hatt mye uro i kroppen helt siden han ble født. Han har aldri hatt noe godt sovehjerte, og i perioder sov han maks en halvtime av gangen, forteller Nina Isabell Abrahamsen.

Nå får han en syrenøytraliserende pille og er blitt mye bedre, men vaner fra de første årene henger nok en del igjen, mener foreldrene.

- Han har hatt behov for mye nærhet, vi har latt ham få sove i sengen med oss og før det kunne jeg amme ham i søvn, forteller moren.

Hun har surfet nettet, lett og lest om metoder, men fant at veldig mye passet best å bruke på yngre barn.— Jeg har kjent på at det er flaut å ha en to år gammel gutt som ikke klarer å sove. Jeg har tenkt på hva vi har gjort feil, men det har vært en trøst at storebroren alltid har vært en drømmeunge på det området, sier hun.

Slik gikk det da familien testet boken

Abrahamsen dukket opp i et forum på nettet som diskuterte boken. Derfor ba vi familien teste den.

— Vi ble desperate til slutt og hadde ikke noe å tape på å prøve boken, sier hun.

- Hva var førsteinntrykket av boken?

— For å være ærlig, jeg syns den er litt «creepy». Den skiller seg fra andre bøker, jeg var overrasket over hvor nesten hypnotiserende den var, men det utrolige er at den virker. Axel blir roligere. Det samme har skjedd hver gang vi har lest den. Jeg leser den ferdig, deretter slukker jeg lyset og går ut. Han sovner med en gang av seg selv, forteller Abrahamsen.

Selve boken tar en halvtime å lese, og moren må innrømme at den ikke akkurat er noen givende bok å lese for henne.

— Men det er vel verdt innsatsen. Vi har kortet ned leggingen med en halvtime minst. Det gir meg og mannen min kvalitets- og egentid på kveldene, sier hun.

Her har vi samlet flere artikler om livet med småbarn:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.