SOTSJI (Aftenposten.no): — Du skal jo jobbe med sjakk nå, sier den tidligere verdensmester Vladimir Kramnik i det han går forbi Peter Heine Nielsen i foajeen på sjakkhotellet i Sotsji.

Nielsen smiler og ler avslappet. Det meste av jobben er gjort nå tre timer før kamp.

Sekundanten

Danskenes beste sjakkspiller er også hovedtreneren til Magnus Carlsen. Eller sekundant som det heter i sjakkretser. Magnus Carlsen har flere sekundanter, men bare én er med til Sotsji.

Den norske sjakkspilleren Jon Ludvig Hammer er også en del av det sjakkfaglige teamet til verdensmesteren. Det finnes flere, men hvem de er, holdes hemmelig. "The Dane" som Magnus Carlsen kalte Nielsen på åpningsdagen, er den eneste av disse hjelperne som har direkte kontakt med 23-åringen fra Lommedalen underveis i mesterskapet.

— Jeg er koordinator for de andre sekundantene. Min viktigste jobb blir utført om kvelden om natten når Carlsen hviler, sier Peter Heine Nielsen til Aftenposten.

Idémaker

Det er han som foreslår nye ideer på hvordan en åpning skal spilles. Han hjelper Magnus Carlsen med å utvikle hans egne ideer og han samler sammen de andre fjernsekundantenes funn og forslag.

— Noen ganger sier Magnus ja direkte til en idé. Noen ganger nei og andre ganger kommer han med oppfølgingsspørsmål. Jeg kan være uenig med ham. Hadde jeg ikke vært det, ville jeg heller ikke hatt noen egne holdninger. Men min viktigste jobb er å støtte opp og å legge til rette for at Magnus kan spiller på sitt beste til enhver tid, sier Nielsen.

Når kampene pågår går han ikke hvileløst rundt i sjakklokalene på spillearenaen. Noen ganger er dette den roligste tiden på døgnet for ham. Da er alle forberedelser gjort. Det er lite som kan endres. Han holder seg på sjakkhotellet.

Overgang fra Team Anand

Den danske sjakkspilleren jobbet som trener og sekundant i teamet rundt Carlsens motstander, Viswanathan Anand, i 10 år. Han begynte å jobbe for Carlsen for to-tre år siden, men var ikke selv i Chennai da Carlsen slo hans gamle arbeidsgiver og tok tittelen.

— Det var ikke noe spesielt problem rundt den overgangen. Vi har alle tre (Nielsen, Carlsen og Anand) vært på treningsleir sammen. Jeg har fortsatt et godt forhold til Anand.

Da Nielsen fikk muligheten til å bli med i Team Carlsen, var han ikke i tvil.

— Det var umulig å si nei. Magnus er en utrolig sjakkspiller. Han er ung og spiller mer på intuisjon og impuls enn sine eldre motstandere. Han er også et utrolig konkurransemenneske som hater å tape.

Tape vil heller ikke Peter Heine Nielsen. Han sitter trolig derfor og analyserer sjakkpartier mens dette leses. Resultatet av arbeidet skal bli en seier til Carlsen i løpet av 10 dager.