Etter overkjøringen av Oppsal i den første runden i cupen var det FK Tønsberg som var neste hinder i Vålerengas vei til Ullevaal. Laget fra den vestre side av fjorden har de siste årene måttet finne seg i å bli stilt i skyggen Sandefjord som har overtatt fotballhegemoniet i fylket.

Anført av tidligere Sandefjordtrener Tor Thodesen og spillere med eliteserieerfaring derav Thomas Eftedal, Einar Kalsæg, og Espen Næss Lund, har laget nær sagt som vanlig plassert seg på den øvre halvdelen i sin avdeling i 2. divisjon.

(Artikkelen fortsetter)

VIDEO Målene FK Tønsberg - Vålerenga 3-2

FK Tønsberg — Vålerenga: Høydepunkter

I strålende solskinn på Tønsberg Gressbane stilte Vålerenga med en reservepreget førsteellever, uten Mohammed Fellah, Moa, Freddy Dos Santos, Andre Muri og Kristofer Hæstad. Kanskje angret Martin Andresen på sine valg, for det Vålerenga presterte i den første omgangen var definitivt årsverste.

Tønsberg derimot presterte på et nivå de aldri har gjort før. Vertenes kaptein Næss Lund som spilte i Vålerenga da han var 17 år banket inn 1-0 med et frispark fra om lag tyve meter. Samme mann satt inn 3-0 da han satt inn et noe billig straffespark.

- Jeg er alltid litt nervøs når jeg skal ta straffer, men jeg har satt en del av dem , sa Næss Lund.

I mellomtiden hadde lagets toppscorer Christian Østli vakkert stupheadet inn 2-0. Et sjokkert Vålerenga gikk i garderoben på stillingen 3-0 til applaus fra et henrykt hjemmepublikum.

Martin Andresen reagerte ved å sette inn på Fellah, dos Santos og Moa og skulle nesten få uttelling for byttene.

Laget som var høyt oppe etter seieren mot Aalseund fikk spillet til å gli bedre og Moa satt inn den første reduseringen ved å banke ballen i krysset fra distanse. Da Freddy dos Santos nikket inn 3-2 minuttet etter Moas scoring, trodde de fleste at Vålerenga skulle klare å snu kampen.

Vålerenga presset på for utligning, men aggressive FK Tønsberg hindret laget fra hovedstaden å skape de store sjansene. Med fire minutter igjen å spille, reiste 2185 betalende tilskuere seg for å klappe sine disipler i mål. Vålerenga maktet ikke å sette inn utligningen og cupbomben var et faktum.

FK Tønsbergs spillere viste ikke hvor de skulle gjøre av seg, speakeren gikk av skaftet og Vålerenga-spillerene lå strødd utover Tønsberg gressbane.

- Vi spilte vårt spill og vi viser at vi er et godt lag. Vi er kjent for å være et lag som har god innsats og det synes jeg kom frem i dag. Det var en befrielse at vi klarte å holde dette helt inn og en slik seier gir ekstra selvtillit , sier Tønsberg-kaptein Næss Lund.

TØNSBERG-JUBEL: Få hadde trodd at Tor Thodesens menn skulle slå ut selveste Vålerenga fra cupen (Foto: Digitalsport).