ULLEVAAL STADION: Vålerenga nekter å tape fotballkamper for tiden. Laget som nettopp har kommet seg opp fra nerdrykksumpen lar seg ikke affisere av motstanderne er et Brann-lag som jager medalje og drømmer om gull.

Lørdag scoret de ledermålet i det 45. minutt og vinnermålet til det 90. minutt. Dermed ble det null poeng på Brann som nå er 10 poeng bak serieleder Rosenborg som også har en kamp til gode.

Dagens helt hos Vålerenga heter Ghayas Zahid. Spilleren med nr 10 på ryggen har vært i god form den siste tiden. Denne lørdagskvelden på Ullevaal viste han hvorfor han er en viktig spiller i «gjenoppstandelsen» til Vålerenga. Han har lavt tyngdepunkt, god teknikk og målfarlig. Han binder sammen det offensive spillet til Vålerenga.

Når han, som lørdag, kommer på scoringslisten to ganger ble han kampens desiderte profil. En mann som kan være klar for større oppgaver. Det gikk rykter om overgang til andre klubber denne sommeren, men ingen har kommet med et bud som Vålerenga kan godta.

Dermed spiller han fortsatt i blått. Men bli ikke overrasket om han snart spiller i rødt og med det flagget på brystet. Han har vært såpass sentral at han snart er moden for en plass på arket når Per-Mathias Høgmo leser opp sin tropp til september-landskampene.

Nye Vålerenga

Det er en helt annen struktur over det Vålerenga-laget som i går sto frem på Ullevaal enn det vi så i vår. Forsvarsmessige sitter det bedre selv om det var en del rusk i forsvarsrekken til Kjetil Rekdal også denne gangen. Det som er viktigst for mannskapet til Rekdal, er at de nå scorer mål også når de har spillemessig overtak. Det var det store problemet i den første delen av sesongen.

For bergenserne var resultatet på Ullevaal i kveld en gedigen nedtur.

Brann tok ledelsen. Foto: NTB Scanpix

Skulle bergenserne fortsatt ha holdt liv i drømmen om gull (ja, noen i Bergen drømmer om det), måtte de ha vunnet. Slik Rosenborg fremstår nå, er det lite trolig at de taper fire kamper i de siste 11 serierundene samtidig som Brann vinner.

Åpen som låvedør

I første omgang spilte Brann som om de var to forskjellige fotballag. I de fleste av omgangens minutter var forsvaret tett og fint. De lå lavt og lot Vålerenga trille ballen rundt.

Brann scoret først, da Kristoffer Barmen traff godt fra 17 meter. Da var omgangen drøye 13 minutter gammel. Lenge så det ut som om Brann hadde kontroll på Vålerenga. Men så kom det to litt uforståelige kollapser.

Den første etter at en halvtime spilt. Det var låvedøråpent i Branns forsvar da Moa snappet ballen midt på Branns halvdel. Ghayas Zahid løp gjennom den åpne døren og krempasningen fra Abdellaoue kunne han bare å tre i nettmaskene bak Leciejewski i Brann-målet.

Andre gang Brann hadde et forsvarssammenbrudd var i det 45. minutt, da hele stadion mente at dette kom til å bli uavgjort til pause. Men plutselig var det vidåpent bak hos Brann etter en mislykket klarering av keeper Leciewski. Simen Juklerød fikk stå på 17–18 meter å prikke ballen i krysset.

Dermed ledelse til hjemmelaget til pause. Utligningen som Brann fikk i de 54. minutt så ut til å bli den som avgjorde kampen.

Helt til Ghayas Zahid altså dukket opp på tampen.