Tiden går fort , og i det fotballen ruller inn i mars måned er det bare 12 dager til seriestart i Molde for TIL. Før det skal 90 minutter generalprøve spilles i Bergen mot Brann kommende søndag.

Mandag kveld var Gutan i aksjon mot Sogndal i Spania i den siste av to treningskamper der. Jeg er sjeldent opptatt av resultater i oppkjøringen. De betyr lite og ingenting når sesongen kommer i gang. Se bare på 2015 da TIL var i toppen av den ubetydelige vintertabellen, og et par uker før sesongstart slo Stabæk 2-0 på bortebane. Alle husker hvordan det gikk…

Derimot kan oppkjøringen brukes til å se hvilke relasjoner som fungerer , og ikke fungerer. Mandag var særlig de første 45 minuttene en stor nedtur sett med TIL-øyne. For å skape noe form for trykk på motstanderen er man nødt til å ha minst fire-fem pasninger med framdrift innad i laget. Stående på sidelinja ved bane A på La Manga i det mørket var i ferd med å senke seg klarte jeg ikke å se det en eneste gang før pause. TIL har mange utfordringer å ta tak i inn mot sesongstart, men en del av forklaringen er at verken Christian Landu-Landu eller Jens Jacobsson, som spilte sentralt på midtbanen, klarte å styre tempoet i spillet. De er begge sterke duellspillere, men må ha noen ved siden av seg med et kreativt hode.

Og det er her Morten Gamst Pedersen kommer inn i bildet. TILs desidert største profil sliter med en lårskade som gjør at han ikke kan trene så mye fotball om dagen. Siden han ble klar for TIL har han sakte men sikkert blitt matchet inn i fotballform på trening, men er fortsatt et stykke unna.

Kapasiteten Gamst Pedersen besitter, den dagen han blir klar, i form av overblikk og ro når det stormer i en kamp vil være uvurderlig. Han er den som kan ta ned ballen, og holde litt i kula når det er nødvendig. Sogndal er et lag som forsvarer seg godt med mange mann bak ballen til enhver tid. Slike lag kommer ofte på besøk til Alfheim, og da blir den ekstremt presise venstrefoten til Gamsten avgjørende.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Heller må ikke dimensjonen TIL har fått på dødball glemmes. All respekt til Gjermund Åsen og de andre som har slått frispark og cornere for Gutan i vinter, men Gamst Pedersen er bokstavelig talt i en helt annen liga når det kommer til treffsikkerhet på faste situasjoner. I fjor scoret midtstopperne null mål i serien. Det kan ikke gjenta seg i år.

Foten Gamst har er av flere nasjonale fotballeksperter jeg nylig har snakket med karakterisert som Norges mest treffsikre, trass i sportslige nedturer de siste sesongene. Slike ekstreme egenskaper må utnyttes rått.

Jeg sier ikke at Morten Gamst Pedersen kommer til å være TILs beste i hver kamp. Heller tror jeg ikke han kommer til å være på banen til enhver tid. Da vil en spiller som Jonas Johansen kunne gjøre en jobb. Men jeg er overbevist om at Gamst ofte kommer til å være involvert når TIL skaper sjanser og scorer mål. Da er det både riktig og klokt at det brukes nok tid på å få Gamst spilleklar, selv om det skulle bety at serieåpningen mot Molde går uten 34-åringen.

Mange spillere i TIL-laget har potensial som kan gjøre dem til gode eliteserienavn. En kapasitet som Gamst kommer med rett bruk til å være den som kan hjelpe dem godt på vei. Sett Gamst sentralt i banen når han er klar, og la han gjøre det han kan best.