KIEV: Et norsk vinnermål ville ført laget rett inn i kampen om VM-plass igjen. Øyvind Leonhardsen hadde scoringen på foten, men skjøt utenfor fra helt fri posisjon ti minutter ut i 2. omgang.

John Carew, som ellers kjempet en håpløs kamp 30 meter foran nærmeste medspiller, skapte sjansen akkurat på samme vis som han serverte Zlatko Zahovic en kjempesjanse til å avgjøre mestercupfinalen: Et kjapt rykk og flatt innlegg fra høyre. Ballen passerte flere spillere på vei mot Leonhardsens fot, men gikk så på feil side av stolpen.

I det 77. minutt var Erik Hoftun nesten like nære da han nikket Petter Rudis hjørnespark rett utenfor samme stolpe.

På mange måter var kampen oppløftende, selv om Norge skapte ganske lite framover. Denne gang var det ingen dødssynd-pasninger på egen banehalvdel eller tidlige baklengsmål.

Utnyttet ikke hjelpen

I pausen var det klart at Hviterussland hadde avgitt poeng i Armenia, og dermed ville norsk seier bety at Sembs lag var med for fullt i kampen om 2. plass i gruppa. Men den etterlengtede scoringen kom aldri.

Vi gjorde et ærlig forsøk. Defensivt var det nesten perfekt, men vi skapte ikke så mye selv, sa Nils Johan Semb, som for første gang i kvalifiseringen så motstanderen vinne sjansestatistikken om enn knepent.

Fra start vendte Norge tilbake til grunnvollen i sitt spill. Gang på gang gikk Ukraina seg fast i de to nettene Norge hadde kastet fra sidelinje til sidelinje. Norge presset veldig lavt, og nektet hjemmelaget sjanser med forsvarsspill av beste merke. Men det ble altfor langt fram når ballen ble vunnet.

John Carew slet alene på topp med oppspillene han fikk, og klarte sjelden å holde på ballen til han fikk hjelp. Derfor ble første omgang nesten uten sjanser. Ukraina var farlig bare på frispark, som Vidar Riseth til sin gremmelse stadig pådro seg i duellene med høyrevingen Gennadij Zubov.

Nikket utenfor

I det 26. minutt fikk midtspissen Andrej Vorobei nikke ganske uforstyrret på frisparkinnlegget fra Artem Jasjkin, men ballen gikk utenfor mål. Det var Ukrainas eneste store sjanse i omgangen, men ved et par andre frispark ble det småfarlig.

Andrej Sjevtsjenko vandret over nesten hele banen på jakt etter rom til å utfolde seg. Noen ganger var han helt nede i backlinjen for å hente ballen, men Milan-spissen klarte ikke å komme i posisjoner hvor kan kunne dra nytte av sin eksepsjonelle målteft.

Norges beste mulighet kom i det 22. minutt, da Petter Rudi med en smart flikk spilte Øyvind Leonhardsen helt fri. Leo oppfattet situasjonen litt sent og ble taklet før han fikk skutt.

Byttet forgjeves

Ukraina satte inn halvskadde Sergej Rebrov ved pause, og han markerte seg umiddelbart da hjemmelaget skapte trykk, et par sjanser og skaffet fem cornere i løpet av noen få minutter. Men så gikk lufta ut av hjemmelaget, og Norge koblet det defensive grepet igjen.

En halvtime før slutt plukket landslagssjef Valerij Lobanovskij ut Vorobei og lot Sjevtsjenko spille midtspiss, men heller ikke det førte til hjemmescoring.

Sjevtsjenko var veldig nære i det 80. minutt, da han nydelig vippet med seg ballen og var alene med Thomas Myhre, men ukarakteristisk snublet Milan-spissen så i den. I angrepet etter hadde Ukraina en ny kjempesjanse, men ellers var det sjelden publikum reiste seg fra setene sine på Olympiastadion som på grunn av regnvær var bare halvfull.

Med ett norsk poeng kan teorien fortsatt gi VM-tur, men det krever mye hjelp. Selv med norsk seier mot Hviterussland onsdag vil hviterusserne være fem poeng foran, og ukrainerne sannsynligvis seks.

Spillerbørs

FORMASJON 4-5-1

Thomas Myhre 5

Slapp et hardt skudd fra Sjevtsjenko i første omgang, men var heldig da Milan-stjernen kom alene og bommet bare 10 minutter før slutt. Valgte å bokse i feltet på grunn av regn og glatt ball. Godkjent.

Christer Basma 5

Nær ved å sette ballen i eget mål tidlig i 2. omgang. Hadde rimelig bra kontroll defensivt, slapp aldri til på overlappinger offensivt.

Henning Berg 6

Trygg og god som midtstopper. Leste Ukrainas forsøk på veggspill på små flater. Traff ikke ballen skikkelig da han hadde sjansen til å score vinnermålet på en heading etter hjørnespark.

Erik Hoftun 6

Ryddet bra opp, og ble bare lurt av driblesterke Zugov én gang i 2. omgang. Tok fornuftig ut dybde og ble derfor ikke utfordret på tempo i løpsdueller.

Vidar Riseth 4

Mistrivdes som venstreback, Slet mot en opplagt og dyktig Zugov. Et par ganger holdt det på å koste Norge baklengsmål. Maktet ikke å bidra offensivt.

Petter Rudi 5

Et par gode framspill mot John Carew og bra hjørnespark. Valgte å gå litt mye på tvers der han kunne satt fart framover. Gikk trøtt og burde vært skiftet ut.

Erik Bakke 4

Er bedre som sentral midtbanespiller enn indreløper som mot Ukraina. Ble løpende mye imellom og var ikke presis nok i pasningsspillet. Heller ikke like sterk i duellene.

Trond Andersen 5

Gjorde en brukbar kamp, selv om dette neppe er Norges styrmann for framtiden. Dyktig defensivt, men ikke flink nok til å orientere seg på offensive pasningsmuligheter. Øyvind Leonhardsen 6

Løp som vanlig mest av alle og hadde Norges desidert største sjanse til å score. Laget flere frispark i farlige posisjoner enn vanlig. Merket kjøret i sluttminuttene.

Roar Strand 4

Igjen en spiller som gjør seg bedre som indreløper enn kantspiller. Stor arbeidsinnsats, men pasningene var ikke gode nok. Dermed ble heller ikke Norge noen trussel offensivt på venstresiden. Ut etter 79 minutter.

John Carew 5

Hadde en ensom og vanskelig jobb som spiss, og ble for ofte feilaktig avblåst for frispark. La pasningen til Leonhardsen store sjanse. Bærer preg av sesongen har vært lang.

Thorstein Helstad Inn for Strand etter 79 minutter. Maktet ikke til å løfte Norge offensivt.

Ukraina (4-3-3): Aleksander Sjovkovskij — Mikhailo Starostjak, Aleksander Holovko, Vladislav Vastsjuk, Jurij Dmitrulin - Dmitro Parfjonov, Artem Jasjkin (Sergej Rebrov fra 46.), Anatolij Timosjtsjuk - Gennadij Zubov, Andrej Vorobei (Aleksander Spivak fra 60.), Andrej Sjevtsjenko. Vurdert av Jan-Erik Larsen