Det sier Kari Randen, leder av alkovett-organisasjonen Av-Og-Til.

— Jeg håper hendelsen kan være med på å synliggjøre hvor alvorlig det kan bli å kjøre i ruspåvirket tilstand. Egentlig var Northug heldig. Det kunne gått så mye verre. Jeg tror at det som skjedde kan bidra til at de som setter seg bak rattet med alkohol i blodet, tenker seg om to ganger.

Randen forteller at det daglig foretas 30.000 turer der sjåførene har promille. Det er ifølge beregninger fra Transportøkonomisk institutt. I gjennomsnitt ble 24 mennesker anmeldt hver dag for å ha kjørt bil med alkohol i blodet. Det er tall fra 2013. Flere av disse turene ender med store skader og dødsfall. Uskyldige blir rammet og varig preget. Familier mister sine kjære. — Når er det mennesker som oftest setter seg ruspåvirket bak rattet?

— Dagen derpå. Dagen etter at man har vært på fest er det lett å glemme hvor mye som ble drukket.

Grenseoverskridende

Randen mener at hvis man velger å sette seg bak rattet etter å ha drukket alkohol, krysser man en viktig grense. Organisasjonens målinger viser at 98 prosent av det norske folk mener at man bør la være å kjøre bil etter at man har drukket.

— Northugs handlinger er derfor i utakt med hva den norske befolkning mener er akseptabelt, sier 41-åringen.

- Samtidig vet vi at å mene noe og å gjøre noe kan være to forskjellige ting?

— Ja. Mange av oss har vel opplevd å gjøre ting som ikke var lurt da vi har drukket. Vi vurderer ting annerledes. Men å ha som utgangspunkt at det er galt å kjøre bil i fylla, er et godt utgangspunkt. Gode holdninger gjør at det blir vanskeligere å gjøre noe man vet er galt.

SNAKKET UT I SVERIGE: Petter Northug tok i mot adressa.no på et pensjonat i Storlien i Sverige mandag ettermiddag. Foto: RICHARD SAGEN

Ofte er ungdom sammen med andre unge, som enten sitter på med en sjåfør som ikke burde kjørt, eller som vet at en kamerat som er påvirket setter seg bak rattet. — Er folk redde for å si fra?

— Det er vanskelig å vite, så det blir litt synsing. Både vi og veldig mange andre er opptatt av at folk skal si fra og stoppe hverandre. Grunnen til det er at hvis du er på en fest, og blir med i bilen, har du et medansvar.

— Tenk om noen blir alvorlig skadet og du ikke sier fra, sier Randen.

Randen tror at det kan være nokså mange skuffede Northug-fans rundt om i landet i dag.

— Northug sier selv at han ikke har opptrådt som et godt forbilde i denne saken, og det stemmer. Vi vet at både toppidrettsutøvere, trenere og ledere er viktige rollemodeller for barn og unge, også når det kommer til alkohol.

— Derfor kan det Northug ha gjort, og det at de fleste forstår hvor galt det er, gjøre at andre ikke gjør det samme, sier Randen.

SPORTSDØGNET