ALFHEIM: Det er journalist Benjamin Bye Åsali som har skrevet kommentaren «En heltehistorie fra Workinnmarka». En kommentar som hyller Johansens verdier, holdninger og engasjement både gjennom oppveksten og i dag.

LES KOMMENTAREN HER: En heltehistorie fra Workinnmarka

– Å lese dette gjør meg utrolig stolt og rørt. Det er større enn alt man kan oppleve på en fotballbane, sier Jonas Johansen til iTromsø.

Han forteller om en fantastisk oppvekst med familien og venner i Workinnmarka. Johansen var opptatt av at alle skulle være med når de spilte fotball på løkka. Spesielt én historie, fra bestefar Arnfinn Pedersen, har betydd mye for hans holdninger.

– Da bestefar var på en TIL-kamp for flere år siden, så han to gutter under Coop-tribunen som slo en liten gutt i brystet. Han lå på bakken og hadde det vondt, med brillene på skeiva og tryglet om ikke å bli slått. Da kom bestefar til og «røsket» guttene vekk og tok med den lille gutten opp på tribunen, forteller Johansen.

BESTEFAR: Her er Jonas Johansen sammen med bestefar Arnfinn Pedersen.          Foto: Privat

Historien har brent seg fast i minnet hans.– Hele livet har jeg blitt lært opp til å ha de riktige holdningene til forskjellige mennesker og behandle dem med respekt. Bestefar har alltid vært veldig opptatt av det. Man må hjelpe de svake så mye man kan, sier han.

Kampen mot mobbing

TIL-spilleren forteller at han har fått mange meldinger fra folk som forteller at han har hjulpet dem gjennom skoletida. Folk som har opplevd mobbing.

– Jeg klarer nesten ikke å svare. Jeg blir så rørt, sier Johansen.

Og det er vanskelig å begripe at han selv har hatt så stor påvirkningskraft.

– Det er nesten som man ikke tror helt på det. Men er det bare «litt» sant det folk skriver i meldingene, så er jeg veldig fornøyd, sier Johansen.

Som TIL-spiller er han av og til på skolebesøk. Det første han snakker om er mobbing.

VENNER OG FANS: Jonas Johansen har en trofast fanskare. Her er noen av dem. Bak fra venstre: Hege Karina Eilertsen, Gunn Eva Hansen, Kirsti Heim. Midten fra venstre: Even Boye Nilsen, Jonas Johansen, Marius Salamonsen Søbstad og Sara Johansen. Foran: Marcus Føre og Rune Morten Karlsen. Foto: Privat

– Jeg tror skolene gjør en veldig god jobb i kampen mot mobbing i forhold til før i tida. Elevene har faste rutiner på hva de skal gjøre hvis de opplever at noen blir mobbet. Jeg prøver å formidle at alle betyr like mye. Som TIL-spiller har man kanskje mer kraft i å få fram budskapet enn andre. Jeg er privilegert som får lov til det, sier Johansen.TIL-spilleren har en trofast fanskare på Alfheim – noen av dem har bakgrunn i TIL Full fart framover – et fotballag for psykisk utviklingshemmede.

– De venter på meg etter hver hjemmekamp og noen ganger etter trening også. Det betyr ekstremt mye for meg, sier Johansen.

Tilbake i Haugesund

Søndag er det årets siste TIL-kamp. Plassen i eliteserien ble berget mot Bodø/Glimt sist helg – en kamp der Johansen var sterkt involvert i alle TILs scoringer.

«Gutan» spiller helt uten press i Haugesund, men kampen blir likevel spesiell for Jonas Johansen.

– Jeg spilte i Haugesund i to og et halvt år. Det er en kjempefin klubb. Jeg har ikke vært der siden 2009 – med Kongsvinger – så det blir kjempeartig å komme tilbake, sier Jonas Johansen.