Jeg var ikke født da den første Star Wars-filmen kom ut i 1977, og jeg kan ikke helt huske første gang jeg så den. Det jeg kan huske, er at Star Wars har fenget meg fra første stund, med de magiske introduksjonsordene A long time ago, in a galaxy far far away og den etter hvert legendariske musikken til John Williams.

Mange Star Wars-fans er mer enn bare fans, vi kan kalles fanatikere, og til og med religiøse fanatikere om man vil, for Star Wars har en godkjent religion og kalles Jediisme. Jeg har sett filmene flere ganger enn jeg kan huske.

star

Det var ingen garanti for at filmen skulle bli den første delen av et senere gigantisk univers. Filmen var så lavbudsjett at jeg noen ganger lurer på om gjengen bak hadde noe budsjett og om de lånte penger av familie og venner. Det var på den tiden ingen kjente skuespillere med i filmen, utenom Alec Guinness, som spiller Obi Wan Kenobi. Alt av spesialeffekter, slik som lyden av blasterskudd ble til ved ren improvisasjon, slik som å slå en jernstang på en lyktestolpe. Lyssablene er laget av gamle håndtholdte blitzer og scenen med dødsstjernen er laget på en parkeringsplass. Få, inkludert de som lagde filmen, hadde særlig tro på prosjektet, men heldigvis tok de feil.

Siden har Star Wars eksplodert på lik linje med The Big Bang, og vokst til en galaktisk størrelse. Utenom de originale filmene har det blir laget et enormt antall bøker, tegneserier, fan filmer, spill, LEGO og andre produkter. Det er til og med en egen helligdag for fansen, nemlig 4. mai (May the fourth, derav uttrykket May the Fourth be with you). Mye av dette danner det som blir kalt for The Expanded Universe, som er historier om hva som skjer etter hendelsene i den siste filmen i originaltrilogien, Return of the Jedi, som kom ut i 1983. Mange har ventet siden da, altså 32 år, på The Force Awakens, som er filmen som kommer nå i desember.

For mens den nyeste trilogien er en bra trilogi, er den ikke like god som de originale årgangene. Det er et stort pluss at mange av de som var med på å skrive manus til Empire Strikes Back (1980), har vært med på å skrive manus til den nye filmen. Mange har ment at Empire Strikes Back er den filmen i den originale trilogien med best historie. Jeg tror Han Solo oppsummerer hva mange Star Wars fans føler, når han sier i en av trailerne til den nye filmen: Chewie, we are home.

Jeg klarer ikke å bestemme meg for hvilken karakter i Star Wars som jeg liker best, siden det er vanvittig mange enestående karakterer. Hvis jeg må velge, er det antagelig Wedge Antilles, sjef for Rogue Squadron. Det er lett å si hvem jeg liker minst, og det er ikke en av de onde karakterene, men Jar Jar Binks, og regissøren av den nye Star Wars-filmen kommer til å få navnet Jar Jar Abrams hvis han klarer å ødelegge filmen. Jeg er optimist og tror det blir en flott opplevelse, men J.J. Abrams er omtrent som en satanist i mine øyne på grunn av Star Trek. Mange Star Wars-fans, inkludert meg, nærer et dypt hat mot Star Trek, på samme måte som man hater rivalene til sitt favoritt-fotballag.

Jeg har selvfølgelig en Light Saber, riktig nok bare en replika. Jeg har faktisk tre av dem. Jeg har Lightsaberen til Luke Skywalker/Anakin Skywalker. Jeg burde hatt Lightsaberen til Darth Vader også, men jeg gikk for Dobbelt Lightsaberen til Asajj Ventress, siden den ser kulere ut. Den består av to Light Sabers, som kan settes sammen til en. Til sammen danner de min personlige versjon av et Ying/Yang symbol og danner balanse i leiligheten min.

Jeg har et fint utvalg av Star Wars-bøker, tegneserier, spill, både til PC/Play Station, brettspill og rollespill. Det siste tror jeg har gitt meg mest glede.

Jeg leder med litt ujevne mellomrom Star Wars-rollespill, og det gir meg en god følelse når jeg får andre mennesker, som kanskje ikke var veldig store fans av Star Wars i utgangspunktet, til å bli glad i dette universet. Jeg kunne selvfølgelig tenke meg å ha alle effektene som finnes, men jeg er har dessverre begrenset med plass.

Nå teller jeg ned dagene til verdenspremieren på “The Force Awakens” 16. desember. Ventetiden fra den forrige filmen kom i 2005 har vært lang, men forhåpentligvis verdt det.

May the Force be with you!