I dagene etter valgnederlaget har debatten gått i Frp om hva som kan være årsaken. Onsdag pekte flere tillitsvalgte på Carl I. Hagens krasse utspill mot flyktninger som prøver å komme seg til Europa. Den tidligere partiformannen mente blant annet at Europa bør sende båtene med flyktninger i retur over Middelhavet. Uttalelsene var så hårreisende at Siv Jensen måtte bruke verdifulle timer i innspurten av valgkampen til å ta avstand fra dem. Nå som valget er over, er fylkesordførerkandidat Frank Willy Djupvik i Sogn og Fjordane blant de som mener Hagens «hjerteløse» uttalelser førte til valgnederlaget.

Men dette er trolig for enkelt. Hagens uttalelser har riktignok vært krassere enn Frps offisielle retorikk. Men det var partileder Siv Jensen som åpnet valgkampen ved å be kommunene si nei til å ta imot nye flyktninger. Hensikten var åpenbart å torpedere kompromisset i Stortinget fra i vår om å ta imot 8000 fra Syria over tre år, og å vinne velgere for sitt parti ved å gjøre denne saken til et tema i valgkampen. Dermed beredet Jensen selv tonen for de kommende ukene, og i realiteten grunnen for at Frps frispillere som Carl I. Hagen og Per Sandberg kunne spille videre.

Men Frps politikk og retorikk tålte ikke møtet med virkeligheten, i form av de siste ukers skildringer av flyktningenes skjebner. I dag ser også Frp-erne selv at denne strategien slo feil.

I vår landsdel ser vi eksempler på at de som er villige til å sette fornuften foran partiets politikk, lykkes langt bedre. I Mandal får Frp nå ordføreren gjennom et samarbeid med blant andre Venstre. Og det etter at nevnte Venstre har fått gjennomslag for at Mandal skal ta imot alle de flyktningene byen blir bedt om å ta imot. Påtroppende ordfører Alf Erik Andersen sier til vår avis at «Europa er i krise. Og jeg mener det er riktig at vi tar imot de vi blir bedt om».

Det er en holdning preget av sunn fornuft. Og ikke av instruksene fra Frps sentrale ledelse.