Tre måneder før drapet på den unge sosionomen på behandlingsenheten Små Enheter i Asker var det en dramatisk episode hvor den tiltalte 15-åringen måtte overmannes av politiet etter at hun hadde truet med en stor machete. I kjølvannet av dette ble sikkerheten rundt jenta skjerpet til at det alltid var to personer på vakt samtidig med henne.

Anna Kristin Gillebo Backlund var fast nattevakt for 15-åringen. I tiden før drapsnatta 28. oktober i fjor ble det holdt to kurs på arbeidsplassen hvor de ansatte skulle få en orientering av Barne— og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) om hvordan miljøarbeiderne skulle forholde seg til den traumatiserte 15-åringen.

— Anna fikk med seg det ene kurset, men sa nei til det andre. Det var gratis, men det var noen som reagerte på at de ikke fikk betalt. Jeg fikk en mail fra Anna hvor hun ville ha betalt, sa avdelingslederen hennes, Arve Steffensen da han vitnet i retten tirsdag.

Sammen med en kollega som sov i samme leilighet skulle hun påse at det var ro om natten hos 15-åringen. Da drapet skjedde skal sosionomen ha sittet mellom beina på 15-åringen for å få stelt håret. (©NTB)