Ingunn Foss, stortingsrepresentant fra Høyre Foto: Tore-Andre Baardsen
Anders Werp, Høyres justispolitiske talsmann Foto: Leer-Salvesen, Tarjei

Regjeringspartiene Høyre og Frp har, med støtte fra Venstre, signalisert ønske om å oppheve forbudet mot kjøp av sex.

— Det de sier, legitimerer kjøp av sex. De sender et signal om at loven skal endres, og at det ikke er så farlig. Vi vet at mange av jentene er trafficking-ofre. Dette er svært alvorlig, sier Kari Henriksen (Ap).

Hun får støtte fra Kristelig Folkeparti, som er på kollisjonskurs med de andre borgerlige partiene. Saken er nå til utredning og blir klar før sommeren. Det er ventet en ny behandling av spørsmål i Stortinget i høst.

Skal lytte

— Signalene fra mine kolleger på Stortinget den siste uka tyder på at denne utredningen ikke får noen videre betydning. De opprettholder jo at de vil endre forbudet. Dermed undergraver de utvalget som utreder saken, og de sender et verdimessig signal om at kjøp av sex er helt greit. Det vil jeg ikke være med på, sier hun.

— Vi har programfestet at vi ønsker å oppheve forbudet. Men vi skal vente på utredning og lytte til de konklusjonene som kommer der, sier Ingunn Foss (H).

- Virker ikke

Anders Werp, justispolitisk talsmann i Høyre, er litt oppgitt over kritikken. Han lover også å lytte til utredningen, men understreker at det skal svært mye til før partiet endrer holdning i saken.

— Høyre er imot prostitusjon. Men vi er også imot forbud som ikke virker. Jeg vil utfordre Arbeiderpartiet på verdidimensjonen i dette. Vår holdning er at dette ikke løses best som justispolitikk. Problemene de prostituerte opplever, løser vi bedre med sosialpolitikk, sier han.

Da Høyre stemte i 2008 imot innføringen av forbudet mot sexkjøp, var det fordi partiet fryktet en brutalisering av sexmarkedet, og at det ville bli mindre oversiktelig dersom prostitusjonen flyttet mer innendørs.

— Dermed fryktet vi også at det skulle bli vanskeligere for hjelpetiltakene å nå mange av kvinnene, og at veien ut av prostitusjon kunne bli lengre. Etter fire år med forbudet, får vi signaler fra Prosenteret om at akkurat dette har skjedd. Dessuten er det ikke mindre prostitusjon enn før, sier Werp.

Endre holdninger

En undersøkelse Klassekampen fikk utført 2. januar, viste at 65 prosent svarte nei på spørsmål om forbudet mot kjøp av sex bør oppheves. Bare 20 prosent vil fjerne lovforbudet.

En del av begrunnelsen for forbudet var et ønske om å endre folks holdninger til prostitusjon.

— Jeg tror forbudet virker holdningsendrende. Dessuten har politiet i Trondheim, som har tatt dette veldig på alvor, ganske positive erfaringer. De bruker loven aktivt, og ser at den er et godt tiltak mot annen organisert kriminalitet, sier Kari Henriksen.

Loven har vist seg vanskelig å håndheve når nordmenn kjøper sex i andre land.

— Jeg vet ikke hvor ofte eller sjelden det har ført til straffereaksjoner. Men vi vet at trafficking er et stort problem. Et sted dette var aktuelt, er på "Sørlandssenteret" i Singapore, som dere skrev om Fædrelandsvennen, sier Henriksen.