— Jeg ville gjøre noe helt annet enn «A Monster Like Me» med denne låten. Jeg vil vise at jeg er en allsidig artist og forhåpentligvis ikke noe one-hit-wonder, sier Kjetil Mørland, som fredag slipper sin nye singel «No Firewall»

— Dette er mer en sommerlåt. Den er på ingen måte så dyster som «A Monster Like Me», forklarer Grimstad-artisten.

Enkelt og fengende

Mørland har bodd i England i mesteparten av karrieren, og mener det kan høres i musikken hans.

— Jeg tror jeg har det britiske i meg når det gjelder melodivalg og det vokalmessige. Men med hensyn til lydbilde er det ikke så mye som ligner. «No Firewall» er en poplåt, som er laget med det i bakhodet - å nå ut til så mange som mulig, uten at det skal gå på bekostning av kvalitet.

— Hvordan gjør man det?

— Jeg tenker ikke på det når jeg skriver musikken, det blir helt feil, men jeg tar den runden i etterkant. Det skal være såpass enkelt at det fenger umiddelbart. Det er et panel som avgjør hva som kommer inn på spillelistene på radio, og de gjør seg nok opp en mening etter én eller to gjennomlyttinger. Da bør det være enkelt og veldig fengende. De låtene som er så enkle at man blir litt flau, er gjerne de beste radiolåtene. Jeg har kanskje en tendens til å gjøre det litt mer komplisert enn det trenger å være, for å tilfredsstille mine egne musikalske behov. Jeg går litt dypere i låta og hører mange ting som folk flest ikke hører. Det kan være alt fra en liten synth i bakgrunnen til hvor komprimert trommene er. Det er spennende, men ikke så interessant for de som skal høre den på radio. Derfor er det viktig å beholde fokuset på de enkle tingene, og da er vokalmelodien nitti prosent, forklarer han.

Norge og Europa

«A Monster Like Me», som endte på en åttende plass i den internasjonale finalen i Wien i mai, lever fortsatt i beste velgående hos strømmetjenestene. Ifølge Mørland nærmer det seg fem millioner gjennomlyttinger på Spotify. Tanken har vært å følge opp GP-låten ganske så umiddelbart.

— Jeg var helt ukjent for alle før Grand Prix, og så fikk jeg plutselig veldig mye oppmerksomhet. Nå er planen å bygge dette videre gradvis. Slippe låter med jevne mellomrom og forhåpentligvis nå ut til så mange som mulig, ikke bare i Norge, men også i resten av Europa, sier Mørland.

Lørdag spiller han inn musikkvideo til «No Firewall», og omtrent samtidig begynner arbeidet med et album og påfølgende konserter.

— Tanken var egentlig å gi ut et album før jul, men markedet er slik nå at man får bedre utbytte av å slippe enkeltlåter. Man kan skape et momentum på den måten. Jeg føler at jeg har flere potensielle singler liggende, så jeg vil i hvert fall gi ut et par av dem. Så blir det kanskje en fullengder etterpå.