— På dette tidspunkt blir det helt feil å gå ut av regjering. Vi får til langt mer innenfor, sier fylkesleder Arild Birkenes i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

— Det som skjer i Midtøsten er meget tragisk, men jeg mener likevel at vi hjelper flyktningene best i egen region, sier han.

På landsmøtet har Aust-Agder Frp har levert et resolusjonsforlag der de ber stortingsgruppen klargjøre overfor regjeringen at det ikke er aktuelt å ta imot 10.000 syriske flyktninger, men heller ikke de ønsker å stille ultimatum:

— Det er langt fra å markere politikk til å stille ultimatum, sier fylkesleder Anders Kylland.

Ut av regjering

Søndag skal landsmøtet vedta sine resolusjoner, og det er Troms Frp som går lengst i sin motstand mot økt mottak av flyktninger. I deres forslag heter det:

- Fremskrittspartiet kan ikke sitte i en regjering som skal administrere mottak av syriske flyktninger utover den ordinære kvoten for flyktninger som allerede er vedtatt av Stortinget.

Også Akershus Frp og Buskerud Frp går langt i å antyde at partiet ikke kan fortsette i regjering dersom Venstre og KrF bidrar til et stortingsflertall om å ta imot 10.000 syriske flyktninger.

- Om så skjer, må dette få konsekvenser. Fremskrittspartiet kan ikke akseptere at regjeringen bidrar til et flertallsvedtak i Stortinget som tilsier mottak av ytterligere 10.000 flyktninger fra Syria, skriver de i et felles forslag.

Arendal positiv

Aust-Agder har levert en noe mildere variant der de påpeker at det er mer humant å hjelpe i nærområdene.

— Det har vi gjort fordi vi oppfatter at Høyre i Arendal er positive til Aps forslag om å ta i mot flere flyktninger. For vår by vil det bety 44 flere i år, og 44 neste år, uten at kommunen er satt i stand til å håndtere dette. Det er det budskapet vi ønsker å formidle videre, sier Kylland, som også er varaordfører i Arendal.

— Men i asylbarnsaken markerte vi tydelig overfor KrF at den type ultimatum de da stilte er noe vi har lite til overs for. Derfor ønsker heller ikke vi å stille ultimatum i denne saken, utdyper han.

— Gjør det ikke inntrykk når generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen sterkt understreker nødvendigheten av at vi tar i mot flere flyktninger fra Syria?

— Det er klart det gjør inntrykk, og det er også mange sterke følelser som settes i sving når vi ser bildene fra regionen. Men mange av de som har kommet til nå sitter fortsatt i asylmottak, og det er utfordringer vi må løse først. En liten kommune som Songdalen tar i år imot 30 flyktninger, og det krever mye å integrere dem, sier Arild Birkenes.

Klart nei

Også partileder Siv Jensen sa i sin landsmøtetale klart nei til å ta i mot 10.000 syriske flyktninger. I stedet vil hun hjelpe flyktningene i nærområdene:

— Kostnaden for å bosette 1000 flyktninger er beregnet til 1 milliard kroner over fem år. Det betyr at i stedet for å bosette en flyktning i Norge, kan vi hjelpe 14 flyktninger i leirer, eller 26 utenfor leirer i regionen, sa hun.

Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, SV og De Grønne har vedtak på at Norge må ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria, mens KrF skal ta stilling til et tilsvarende forslag under sitt landsmøte kommende helg.

Frps landsmøte skal vedta sin endelige resolusjon om Syria-flyktningene søndag.