Tvillingsøstrene Maren og Charlotte Wallevik Hansen (19) utgjør folkpop-duoen Oakland Rain. 26. mars slipper de sin første EP, «Elephant Nation» på eget label. Da de skulle starte artistkarrieren, var det godt å kunne gå til mormor, og tidligere Høyre-ordfører Bjørg Wallevik, for å be om råd til unge jenter i musikkbransjen.

Tidligere ordfører Bjørg Wallevik er mormoren til Maren og Charlotte Wallevik Hansen i Oakland Rain. Foto: Sondre Steen Holvik

Fikk gode råd - Hun sa at vi må gå vår egen vei, ikke bry oss om janteloven og tørre å gå mot strømmen, forteller Maren Wallevik Hansen (19).

Det prøver søstrene å leve etter, for det er kanskje ikke alltid like lett å være unge kvinner i musikkbransjen:

— Det er en oppfatning at jenter kanskje må arbeide hardere enn gutter for å bli tatt seriøst i musikkbransjen, forteller Charlotte Wallevik Hansen (19).

- Hvordan har dere merket det?

— Da vi begynte å spille mer konserter, virket det som om noen ikke hadde så høye forventninger til oss som to unge jenter på gitar. De trodde kanskje ikke at vi var tøffe nok.

Press på unge

Søstrene har ikke tenkt å la slike holdninger være til noe hinder, og refererer til artisten Bendik. Hun håper at det en dag er like selvfølgelig for jenter å ha ambisjoner om å bli rockestjerne som det er for gutter. De vil stå opp for jenter i musikkbransjen, og vil skrive om ting som unge er opptatte av. Som for eksempel press på karakterer og utseende.

- Det er synd at karakterer er viktigere enn karakter. Det er noe vi vil motarbeide. Det viktigste er å være et godt menneske, og bygge hverandre opp, sier Maren Wallevik Hansen.

Torsdag slipper Oakland Rain sin første EP, og det blir releasekonsert på Aladdin. De er spente, for denne plata har de jobbet med i over ett år. Den er produsert hos Morten Martens i The Lodge studio på Odderøya, og består av fem låter.

Charlotte og Maren Wallevik Hansen (19) er tvillingsøstre, bestevenner og kolleger. Også ler de mye sammen. Foto: Eva Myklebust

Bestevenner

Maren og Charlotte Wallevik Hansen er tvillingsøstre og bestevenner, og har spilt sammen siden de var 14 år gamle. Det mener de er et godt utgangspunkt for å jobbe sammen.

— Vi har veldig god kjemi. Vi forstår hverandre godt, vi kan være helt ærlige med hverandre, og så tar vi heller en god diskusjon, forteller de.

Når duoen skal skrive sanger, jobber de gjerne hver for seg, så kommer den andre med innspill på tekst og melodi. Storesøster Kathrine Wallevik Hansen bidrar med låtskriving og management, og er som regel å finne bak scenen når de spiller.

I fjor høst ble Oakland Rain invitert til å spille på Sørveiv, og etter det fikk de invitasjon til å spille på Pre:Larm i forbindelse med By:Larm.

- Sørveiv gjorde mye for oss. Vi så det kanskje ikke med en gang, men det var det som gjorde at vi kom til Pre:Larm og at vi fikk spillejobber ute i Europa i høst, forteller Charlotte Wallevik Hansen.

Det setter de stor pris på, og takker den lokale musikkbransjen, og spesielt Sørf-leder Kjetil Nordhus for støtten.

Daglig leder for Sørf, Kjetil Nordhus. Foto: Lars Hoen

— Kan nå langt- Kjetil Nordhus plukket oss opp etter at vi spilte på Trashpop i fjor. Vi kan ikke få takket ham nok!

Nordhus tror at Oakland Rain kan nå langt:

- Jeg treffer mange, unge, håpefulle musikere i regionen, og mange av dem ønsker å leve av å spille musikk. Det vil Oakland Rain også, men de skiller seg ut. De er to unge tvillinger på 19 år som spiller folk-country basert musikk. Det er ganske unikt i seg selv. Det å være annerledes er et godt utgangspunkt for å gjøre noe i bransjen.

Han har fulgt Oakland Rain i 1,5 år.

— Jeg tror at de kan nå hvor langt som helst. De har det riktige særpreget. De har gitt ut to singler, og interessen fra det lokale publikum var stor. De var med til By:Larm og imponerte både folk de snakket med, og de folka som de spilte for. De har taklet alle de positive utfordringene de har blitt presentert på for på en bra måte. Fortsetter de med det, kan de nå langt.

Bookingsjef for Trashpop, Madelen Abrahamsen. Foto: Martin Litwicki

— Dyktige musikereTorsdag kveld blir det releasekonsert for Oakland Rain på Trashpop. Booking-sjef Madelen Abrahamsen gleder seg:

- Vi er glade for å få inn alle slags releasekonserter med lokale band. Det virker som om det er noen av de beste kveldene i løpet av semesteret. Oakland Rain er veldig dyktige musikere, og jeg tror at det blir en veldig bra konsert.

- Hvor langt tror du de kan de nå?

— Jeg tror at de kan nå så langt de bare vil. De virker veldig profesjonelle og målrettede. De er unge og lovende, og de har et spesielt image i og med at det er to tvillingsøstre som spiller sammen. I tillegg er musikken deres veldig bra, sier Madelen Abrahamsen til Fædrelandsvennen.