— Hvis du sier at Norge tidligere betraktet Dalai Lama som en god venn, så kan jeg si at denne politikken var feilaktig. Vi har merket oss den norske regjeringens nye posisjon i det siste, framholdt det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Qin Gang på en pressekonferanse i Beijing mandag.

— Kina legger merke til at Norge gjør kjent sin nye holdning, sa han også, og kom med ytterligere råd om hva Norge bør gjøre for å behage Kina.

— Norge bør samvittighetsfullt følge opp Kinas sentrale bekymringer og ta virkelige skritt for å rette opp tidligere feil. På den måten kan man skape positive forhold for å bedre og utvikle det tosidige forholdet, fortsatte Qin.

— Hvis du sier at de gjorde feil i fortiden og nå kan forandre dette, så er det verdt oppmuntring og anerkjennelse, fortsatte talsmannen.

Kinas forhold til Norge har vært på frysepunktet siden 2010, da Nobelkomiteen i Oslo ga fredsprisen til den opposisjonelle kineseren Liu Xiaobo. Dalai Lamas planer om et besøk i Norge fra 7. til 9. mai har skapt ny spenning. (©NTB)