Avisene baserer seg på dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden. De viser angivelig at National Security Agency (NSA) i USA og britiske Government Communications Headquarters (GCHQ) kan plukke opp informasjonen som populære mobilapper samler om brukerne og sender over mobilnettet.

Angry Birds-spillene blir, i det som skal være interne dokumenter fra GCHQ, brukt som eksempel for å vise hva slags informasjon som kan hentes ut av apper. Det dreier seg blant annet om alder, kjønn og annen personlig informasjon om brukeren, og hvor vedkommende befinner seg.

Google Maps er en annen verdifull app for overvåkerne, ifølge dokumentene. Å laste opp bilder på for eksempel Flickr eller Facebook kan gi e-tjenestene tilgang til vennelister, adresselister, telefonlogger og geografiske data.

NSA og GCHQ har siden 2007 samarbeidet for finne ut hvordan de kan få fatt i informasjonen fra appene — eller applikasjonene - som brukes på mobiltelefonen, ifølge Snowdens informasjon.

En talskvinne for NSA sier til The Guardian at byrået ikke overvåker vanlige amerikanere, og at de også aktivt forsøker å fjerne overflødige data fra «uskyldige utlendinger». (©NTB)