Det er fordi det går et helt annet tog gjennom Europa i dag; flyktninger. Togene som skulle gått på skinner, stoppes av myndigheter etter forgodtbefinnende. De som ikke allerede har flenget seg opp på piggtrådgjerdene som skal beskytte det europeiske fellesskap, får sår i sjelen av behandlingen de får underveis. Dette toget bærer helt andre bører enn hyllende fakler.

Som tidligere, bekrefter Europa-bevegelsens Grindheim i sine avisinnlegg EUs mangler og sier seg enig i foregående innlegg som beskriver EUs manglende demokrati. EU er ikke perfekt, hevder Grindheim og forsvarer dette mangelfulle med et spørsmål om hvordan Europa ville sett ut uten EU. Kanskje bortimot perfekt da, uten uthuling av nasjonalstatenes demokrati — i det minste hakket bedre enn det bildet vi ser i dag.

Norges anliggender

Grindheim hevder at det ville være mer demokratisk av Norge å sette seg ned som desidert mindretall blant kolleger i Brussel for at disse skulle bestemme alle Norges anliggender, i stedet for å være herre i eget hus. Enda han har presisert hvor underdemokratisk styresettet fra Brussel er.

Han taler for en styreform der han stadig presiserer dens manglende demokrati. Er det redselen for kommunismen som driver ham, kan han beroliges med at verden i dag styres av et samfunnssystem som heter kapitalisme. Som enerådende føres krigene i dag gjennom dette systemet. Fascismen er en avart av samme system.

Folk går ikke i fakkeltog for EU, kanskje fordi de respekterer folket som sa Nei. Asbjørnsen og Moe ga ut sine historier etter å ha samlet inn fortellingene som levde ute i folket og var slik helt a jour.