Cathrine Sordal - Filmanmelder i Fædrelandsvennen Foto: Reidar Kollstad

Enkelte har fått se filmen på pressevisning i London, men vi andre måtte pent vente med å se, og anmelde den nye James Bond-filmen til i dag. Derfor fikk vi den ikke med i dagens avis, og jeg har i skrivende stund ennå ikke sett den. I stedet har jeg søkt frem noen såkalte ”fun facts”. James Bond-navnet er tatt fra en helt virkelig person . Ian Fleming lette etter et navn som var kort, kjedelig og uromantisk og fikk øye på navnet til forfatteren av boken ”Field Guide to the Birds of the West Indies” av, ja du gjettet det, James Bond. Som plaster på såret for å ha kalt navnet kjedelig og intetsigende skal Fleming visstnok ha sendt et brev til Bond-familien, hvor han ga dem den fulle rettigheten til navnet Ian Fleming og foreslo at navnet kunne passe ekstra godt på en ny type, mindre pene fugler.

James Bond er ikke det eneste navnet som er basert på virkelige personer. Pussy Galore som spilles av Honor Blackman i ”Goldfinger”, er i følge Daily Mail basert på den virkelige spionen Pussy Deakin. Hun giftet seg med en hemmelig britisk agent, og gjennom ham ble hun kjent med Fleming.

Og Dr. Kanaga som vi møter i ”Live and Let Die”, er basert på Ross Kanaga som eide krokodillene som vises i filmen. Han er også med som stuntmann i en av de mest minneverdige scenene, da James Bond løper over ryggen på krokodillene for å komme seg i sikkerhet på land. Trodde du kanskje det var filmtriks? Nei, beviset er å finne på Youtube, hvor vi ser hvordan Ross Kanaga må gjøre flere forsøk for å få det til, og hvordan det holder på å gå virkelig galt.

I ”Goldfinger” viste det seg at den tyske skuespilleren Gert Fröbe som spiller skurken ikke kunne et ord engelsk, så alle hans replikker ble dubbet av Michael Collins. Christopher Lee som spiller Scaramanga, mannen med tre brystvorter og en gyllen pistol, er Ian Flemings fetter. Roald Dahl skrev filmmanuset til ”You Only Live Twice”. I samme film urinerte den hvite perserkatten på fanget til Donald Pleasence (Blofeld).

Og Jaws ”Stålkjeften” sitt virkelige navn er Zbigniew Krycsiwiki. Prøv å si det med munnen full av stål.

Og i den nye filmen ”James Bond: Spectre” er det faktisk en aldri så liten sensasjon. Monica Bellucci, er den første Bond-damen som er over 50 år ung. Daniel Craig er riktignok ikke så mye yngre med sine 47 år, men likevel. Det er fantastisk å se at en kvinne på 51 år castes i en slik rolle.

Kilder: ign.com/nme.com/entertainment.time.com/Youtube