Songdalen er det ene av to spesialmottak for enslige mindreårige jenter på Sørlandet. Per torsdag er fem mindreårige jenter i Songdalen, det er plass til 13. Ved EMA-mottaket til Tokla i Lyngdal er det fullt — med 12 jenter.

— Jentene er mer sårbare enn guttene, forteller daglig leder i Lyngdal. Hun er selv flyktning fra Bosnia, og ønsker ikke navn eller bilde publisert.

På Sørlandet er det nå cirka 408 enslige mindreårige gutter og 17 jenter. Det fins enslige mindreårige asylsøkere i Gjerstad (30), Tvedestrand (40), Arendal (40), Lillesand (27), Lyngdal (60), Lindesnes (30), Farsund (140 på to mottak) og Songdalen (53).

Det handler om ære, en kvinne skal i henhold til afghansk kultur og religion ikke reise alene.

Åsa Lindholm, mottaksleder ved Songdalen asylmottak for enslige mindreårige Foto: Reidar Kollstad

Flere gutterUtlendingsdirektoratet opplyser til Fædrelandsvennen at det har kommet 3801 enslige mindreårige asylsøkere til Norge siden januar i år. Av disse er 335 jenter.

Vi møtte to 16-åringer i Lyngdal som sier de har flyktet fra fengsel, seksuelle overgrep, tvangsekteskap og tvunget militærtjeneste.

— Hvorfor kommer det så mange flere gutter enn jenter?

— Fordi familiene tradisjonelt satser mest på guttene. Det er de som skal forsørge familien, jentene har en mye lavere status, forteller daglig leder av asylmottaket i Lyngdal.

Leder av Songdalen EMA-mottak, Åsa Lindholm, er enda tydeligere, og sier jenter fra Afghanistan vil bli drept om de reiser alene.

— Det handler om ære, en kvinne skal i henhold til afghansk kultur og religion ikke reise alene, sier Lindholm. Hun sier det generelt er lettere for jenter fra Afrika å søke asyl alene i Norge, enn for jenter fra Midtøsten og Afghanistan. Hun har nå to fra Eritrea og tre fra Etiopia.

Med oss i Lyngdal har vi en tolk som er fra Eritrea og flyktet med fire barn i 2011. Heller ikke hun våger å la seg avbilde eller identifisere.

Mat må de stort sett kjøpe inn og lage selv, bortsett fra to middager i uka. Men i helgene søndagene vanker det ofte kake og godterier. Foto: Reidar Kollstad

MisbrukBegge jentene kommer fra Eritrea, og er 16 år gamle. Den ene var i ferd med å bli tvangsgiftet med en eldre mann, begge var redde for militærtjenesten alle må innrulleres i når de fyller 18 år.

I militæret er risikoen høy for seksuelle overgrep og mange jenter havner i aktive kamphandlinger, ifølge tolken som intervjuer barna for oss.

Den ene jenta ble tatt i sitt første forsøk på å flykte og satt i fengsel i en måned før familie og venner klarte å skrape sammen så mye penger at de fikk betalt henne ut.

Eritrea er blant de landene i verden som scorer dårligst både når det kommer til ytringsfrihet, sivile rettigheter og demokratiske prinsipper, ifølge en rapport fra tidligere i år fra FN.

Vi ble fraktet på åpne lastebiler. Hvis noen ramlet av, ble de bare frakjørt. Hvis noen ble syke, ble de etterlatt. Vi har sett mange dø.

Middelhavet

Begge fulgte samme fluktrute, Eritrea, Etiopia, Libya og så med båt over Middelhavet til Italia.

— Vi ble fraktet på åpne lastebiler. Hvis noen ramlet av, ble de bare frakjørt. Hvis noen ble syke, ble de etterlatt. Vi har sett mange dø, forteller jentene.

De kom over Middelhavet i sommer. I en fullstendig overlastet båt med nesten 400 flyktninger om bord stoppet de midt på havet, motoren havarerte etter en brann.

Redde

— Da var vi redde. Hvis soldater fra Libya hadde kommet og funnet oss, ville de tatt oss med tilbake og satt oss i fengsel, forteller den ene jenta.

Etter fem timer ble de reddet av et stort skip som fraktet dem videre til Italia. Derfra kom de til Norge og Lyngdal i juni i år.

Jenteansiktene er alvorspreget når de forteller, minnene har satt sine spor og de blir blanke i øynene. Men når vi spør om hvordan det har vært å komme til Norge, stråler de opp i store smil og sier:

I spartansk innredede enkeltrom bor jentene. Begge har fått innvilget asylsøknaden og skal snart få seg et sted å bo i en annen kommune i Norge. Foto: Reidar Kollstad

Paradis— Vi er kommet til paradis. Her er det menneskerettigheter, mat og helsevesen. Kvinner blir respektert og det er trygt her i Norge, sier de.

De to voksne sier at de aldri har opplevd problemer, uro eller vold på mottaket, til tross for at det også bor gutter her, og det er barn fra mange forskjellige land og religioner.

I Songdalen er jenter og gutter også adskilt, i følge Lindholm for å la jenter som ønsker det å gå uten å være tildekket med nicab eller lignende:

— Det er ikke vanlig i guttenes kultur å se jenter i t-skjorte og truser, sier Lindholm.

Vi er kommet til paradis. Her er det menneskerettigheter, mat og helsevesen. Kvinner blir respektert og det er trygt her i Norge.

Akkurat nå er alle jentene som bor i Lyngdal, fra Eritrea. De to Fædrelandsvennen snakker med har begge fått oppholdstillatelse, og er om kort tid klare for å bli bosatt i en kommune et eller annet sted i Norge.

Smertefullt

— Vi jobber ikke mye for å integrere dem her i Lyngdal. Det blir bare vondt for dem, siden dette er et midlertidig mottak. Hvis de knytter for sterke bånd her i lokalmiljøet blir det for smertefullt å reise videre igjen, sier daglig leder.

Selv om guttene favoriseres i flere av kulturene de kommer fra, opplever daglig leder stadig oftere at det er jentene som er mest seriøse. De tar utdannelse på dypeste alvor, skaffer seg jobber og holder kontakt med familien.

I mottaket har jentene sitt eget hus. Der bor de spartansk innredet på enerom med felles stue hvor de kan ta i mot besøk. De får felles middag to ganger i uka. Utover det får de lommepenger på vel 700 kroner uka som skal gå til mat, klær og andre utgifter som for eksempel helse.

Fokus på jenter

— Det er veldig viktig å ha et ekstra fokus på jentene, sier tolken.

De vonde minnene fra hjemlandet gjør at de to jentene ikke har lyst til å returnere hjem. Den ene vil utdanne seg som lærer, og den andre vil bli sykepleier.

- Vi savner familiene våre, og håper de heller kan komme hit til oss i Norge en dag, sier de.