— Røde Kors-foreninger i alle landene som er rammet er i full gang med å hjelpe ofrene for katastrofen. Vi ser at behovet er stort, og vi har derfor åpnet konto 10 slik at alle kan være med på å yte hjelp til ofrene, sier generalsekretær Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors.Det internasjonale Forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC), som koordinerer den internasjonale innsatsen, mener det i første omgang trengs 40 millioner kroner for å hjelpe 500.000 mennesker i Sri Lanka, India, Indonesia, Malaysia, Thailand og andre land i regionen.

Søndag ettermiddag sendte Røde Kors et håndplukket, internasjonalt team til de flodbølgerammede områdene i Asia. Teamet skal kartlegge skadeomfanget og reiser først til Sri Lanka som er hardest rammet.

— I tilfeller som dette forsøker vi å få et inntrykk av hva som er situasjonen i området og hva som allerede er av nødhjelp der. Generelt sett er det ganske bra med den typen nødhjelpsutstyr det er behov for, fordi regionen har levd med flom og vannutsatte situasjoner tidligere, sier Gahr Støre til NTB.

Beslutningen om å sende et såkalt fact-team til området ble fattet under en internasjonal telefonkonferanse 2. juledag, ledet fra organisasjonens hovedkvarter i Geneve. (©NTB)