WASHINGTON: USAs høyeste domstol har opphevet diskrimineringen av ekteskap mellom personer av samme kjønn.

I 1996 signerte president Bill Clinton en lov som slo fast at føderale myndigheter bare godtok ekteskap mellom mann og kvinne.

Denne loven er nå opphevet. Kjennelsen ble vedtatt med fem mot fire stemmer av USAs høyesterett tirsdag.

Tusenvis av motstandere — men enda flere tilhengere - av ekteskap mellom folk av samme kjønn, var samlet foran USAs høyesterett denne solfylte dagen.

Like over klokken 10.00 lokal tid kom beskjeden folkemengden hadde ventet på.

Like rettigheter

Homofile som har inngått ekteskap i de 12 deltstater som har åpnet for at dette, vil få de samme rettighetene som heterofile ektepar.

Det betyr mye for trygdeforhold, arverett, skatt - og ikke minst vil de nå få etterlatterstatning hvis deres kjære omkommer i statens tjeneste.

Denne dommen endrer imidlertid ikke lovverket i de rundt 30 statene hvor ekteskap mellom folk av samme kjønn er forbudt i dag.

Men i en rekke delstater der ekteskapsloven nå kan bli utvidet, vil dette trolig være en betydelig motivasjon for dem som ønsker å utvide ekteskapet til å omfatte homofile og lesbiske.

83-åring fikk medhold

Det var sterke gledesscener blant tilhengerne som var samlet utenfor høyesterett. For mange homofile og lesbiske er dette både en anerkjennelse av deres ekteskap og en økonomisk viktig seier.

Dette var også en dom der fem dommere stemte for og fire i mot. Den går lengre i å gi homofile utvidede rettigheter enn mange av tilhengerne på forhånd hadde våget å håpe på.

Saken ble reist av en Edith Windsor (83) fra New York, som måtte betale mer enn 300000 dollar i arveavgift da hennes partner gjennom mer enn 40 år døde i 2009.

De var gift, men føderale myndigheter godtok i tråd med loven av 1996 ikke ekteskapet.

Nå har hun fått medhold.

Obama tilfreds

Dette betyr at den føderale staten ikke kan diskriminere mellom ulike typer ekteskap.

President Clinton, som signerte loven i 1996, har tidligere gått ut og støttet homofilt ekteskap. Det samme har også president Barack Obama gjort.

President Obama, som er på vei til Afrika, uttrykte stor tilfredshet med denne dommen fra USAs høyesterett.

Meningsmålinger viser at 54 prosent av amerikanerne støtter ekteskap mellom personer av samme kjønn, mens 44 prosent fortsatt sier nei.

Dette er imidlertid et generasjonsspørsmål. Ja-siden dominerer blant yngre