Slik beskriver lederen av kontroll— og konstitusjonskomiteen, Frps Anders Anundsen, den problemstillingen som mange i det politiske miljøet og resten av landet er opptatt av.

— For vårt kontrollarbeid er dette av liten betydning. Vi forholder oss bare til statsråder. Men jeg skjønner at mange synes det er viktig for å kunne bedømme Lysbakkens delaktighet om han ble orientert underveis, og eventuelt ga sitt samtykke, eller om alt ble håndtert av statssekretærer, sier Anundsen til NTB.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal på sitt møte tirsdag ta stilling til spørsmålet om å åpne sak, og om det skal holdes en kontrollhøring. Uttalelser fra de rødgrønne tyder på at de også vil gå dypere inn i denne materien. Da skal det også velges en saksordfører.

Anundsen synes det har mye for seg å vente med en høring til barne- og likestillingsminister Lysbakkens departement har gjennomført granskingen av alle papirer knyttet til denne saken og mulige andre saker av samme type i 2011. Det kan bety at SV-landsmøtet, med valg av Lysbakken til ny leder, vil bli holdt før høringen finner sted, og at Lysbakken framstår i en tyngre rolle når han møter til utspørring i komiteen. Han vil da være partileder og medlem av regjeringens ledertroika. (©NTB) (©NTB)