MARIHUANA: Slik ser Bediol ut før det pakkes i fem grams forpakninger. Foto: Bedrocan.nl
Slik ser søsterproduktet Bedrocan ut, og det er ingen visuell forskjell på Bediol. Foto: Bedrocan.nl
STØTTER: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen synes det er bra at alvorlig syke pasienter kan få cannabis fra lege. Foto: Statens legemiddelverk

KRISTIANSAND: — Jeg vil gi Bediol til en langtkommet kreftpasient, sier overlege og nevrolog Åse Mygland ved Sørlandet sykehus til Fædrelandsvennen.

Som første lege i Norge har hun nettopp fått innvilget sin søknad om å forskrive cannabis-produktet Bediol av Helsedirektoratet.

— Benidol er ikke et legemiddel, fordi det ikke er preparert, og det inntas på samme måte som vanlig marihuana gjennom en såkalt "vaporiser", en fordamper, forteller Mygland.

I vaporiseren varmes marihuanabladet opp til virkestoffene frigjøres og kan innhaleres som damp. Dette er en kjent metode blant marihuana— og hasjrøykere, og brukes som alternativ til å blande med tobakk eller røyke reint i jointer.

- En avveining

— Hvordan kan du som lege forskrive et avhengighetsdannende narkotikum til en pasient?

— Av og til er plagene for pasienten så invalidiserende at spørsmålet om avhengighet blir underordnet. Vi bruker allerede morfin på pasienter, og det er også et narkotikum. Her er det en avveining av skadevirkninger mot virkninger, sier Mygland.

Hun forteller at Bediol reduserer kvalme, smerter og angst og øker appetitten til pasienten.

— Dette øker livskvaliteten til pasienten, sier Mygland.

Enestående tilfelle

Siden dette er et enestående tilfelle er Mygland varsom med opplysninger om pasienten, av hensyn til taushetsplikten.

Bediol og søsterproduktet Bedrocan produseres i Nederland, av et firma som heter Bedrocan. Dette firmaet produserer på lisens fra det nederlandske helsedepartementet, ifølge firmaets egne nettsider. Dette bekrefter også medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen:

— Og det er ingen vesentlig forskjell på Bediol og marihuana, sier Madsen.Han kjenner til nevrolog Åse Myglands praksis som nevrolog, og støtter henne i å gi marihuana til pasienten.

— Det vi må tenke på er pasienten. Legemiddelverkets enkle syn er at om dette kan være til hjelp for en pasient i en svært vanskelig situasjon, så er det absolutt på sin plass. På den annen side ønsker vi at det bare skal skrives ut av leger med spesialkompetanse, sier Madsen.

Første gang i Norge

— Hva med signaleffekten overfor ungdom som nå får rede på at et narkotikum også kan ha positiv virkning?

— Jeg tror ikke det vil være noe problem egentlig, dette er jo i bruk hos alvorlig syke mennesker som virkelig trenger det. Vi bruker allerede morfin i helsevesenet, og det er også et narkotikum, påpeker Madsen.

Helsedirektoratet bekrefter at dette er første gang i Norge:

— Ja, dette er fyrste gong Helsedirektoratet har vurdert søknad frå lege om rett til å rekvirere Bediol, men direktoratet har tidlegare vurdert søknader frå fleire legar som har søkt om og fått rett til å rekvirere andre legemiddel som er baserte på cannabis, skriver avdelingsdirektør Marit Andersen i direktoratet i en mail.I denne saken har direktoratet vurdert at pasienten er alvorlig syk og har betydelig nedsatt livskvalitet:

— Sjølv om det finst begrensa klinisk dokumentasjon på effekten av legemiddel basert på cannabis til bruk mot smerter og kvalme, har vi komme fram til at Bediol kan verte forsøkt i dette tilfellet då ingen anna behandling har gitt effekt aleine. For at det skal kunne brukast av pasienten, må i tillegg Legemiddelverket vurdere søknad om godkjenningsfritak for Bediol, sidan Bediol ikkje har norsk marknadsføringstillatelse, skriver Andresen som understreker at dette er en godkjenning som regnes som en prøveordning i ett år.