Både 22. juli-kommisjonens rapport og Politianalyseutvalgets utredning viser behov for endringer og forbedringer i organiseringen av politi— og lensmannsetaten i Norge. Den blåblå regjeringen har ønsket en omfattende politireform, og arbeidet er allerede i gang. Vi har fått færre politidistrikter i landet, og hvert politidistrikt arbeider nå med å foreslå nye strukturer.

Agder politidistrikt skal legge fram sine anbefalinger 14. oktober, før Politidirektoratet vurderer forslagene. Justisdepartementet skal ha siste hånd på omorganiseringen.

Det er med andre ord duket for en lang og sikkert hard lokaliseringsdebatt landet over.

Argumentene for reformene likner de vi kjenner fra andre debatter, både i forbindelse med sykehusreformer og kommunesammenslåinger. Det er behov for å styrke fagmiljøer, samle kompetanse og arbeidskraft for å styrke tjenestetilbudet og servicen til befolkningen. Det enkelte tjenestested til politi- og lensmannsetat skal ha kapasitet og kompetanse til både å forebygge og etterforske.

Publikum og lokalpolitikere er naturlig nok redde for å miste sitt «nærpoliti». Men kontorer med åpningstid på dagen er ikke det som skaper et godt og aktpågivende politikorps. Andre måter å organisere tjenesten på kan gi bedre tilstedeværelse, ikke minst på kvelder og i helger.

Det ligger i målsetningen at politiet skal være synlig og tilgjengelig. Responstiden skal være kort, 95 prosent av alle anrop til 112 skal være besvart innen 20 sekunder. Tjenestestedene skal ha fleksible åpningstider. Og minst 90 % av innbyggerne i hvert distrikt skal ha maksimalt 45 minutters kjøretid til nærmeste lensmannskontor eller politistasjon. Det skal også samarbeides tett med kommunene.

Høyre sentralt er selvfølgelig en ivrig pådriver for reformen. Men interessant nok er Høyre-politikeren Odd Nordmo i Kristiansand skeptisk når reformen også vil handle om byen han selv bor i fordi stasjonene i Randesund og Vågsbygd er i spill.

Vi tror tiden er inne for politireformen. Vi trenger færre, sterkere og mer robuste enheter for å møte dagens og morgendagens behov. Det gjelder i bygd. Og i by.