Blant annet har Statoil betalt 3,1 milliarder kroner i såkalte signaturbonuser til landets president og nesten 300 millioner kroner til ulike sosiale prosjekter. Selskapet har ikke full kontroll med at pengene virkelig går til det de skal, ifølge Vårt Land.

Deler av den siste summen har gått til et forskningssenter som blir drevet av det angolske statsoljeselskapet Sonangol. Både den britiske organisasjonen Global Witness og det norske Verdensmagasinet X har prøvd å finne bevis på at forskningssenteret eksisterer, uten å lykkes.

— Signaturbonuser er en lovlig og vanlig måte for et land å sikre seg tidlige inntekter fra gass- og oljevirksomhet. Våre betalinger i Angola er ulike former for skatter og det innbetales til myndighetene slik det skal. Vi kan ikke styre hvordan noe land benytter våre skatteinnbetalinger, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

Han legger til at Statoil rapporterer åpent om alle betalinger i hvert land konsernet har virksomhet.

Forsker Inge Amundsen ved Chr. Michelsens Institutt mener Angola må regnes som et familiestyrt diktatur og peker på at statsleder Jose Dos Santos har styrt landet siden 1979. (©NTB)