Siden NRK viste kriminalserien om etterforsker Lord Peter Wimsey påsken 1976, har oppskriften vært den samme. Det blir ikke påske uten krim på tv, og den skal aller helst være britisk. Og allerede mandag er rikskringkasteren i gang, med første av i alt tre britiske krimserier på rappen.

Lewis og Läckberg

GJENSYN: NRK viser sjuende, og siste, sesong av britiske Lewis i påsken. Denne gang etterforsker politiinspektøren hvem som har drept en forsker som levde et dobbeltliv. Begynner langfredag å NRK1. Foto: NRK

På menyen i år står en miks av gammelt bekjentskap og nye serier. Påskeuken innledes med en nyhet, BBC-serien "På innsiden", hvor handlingen utspiller seg i tellesentral. Her skjer naturligvis det unngåelige, sentralen blir ranet og de ansatte stilles overfor umenneskelige prøver. Serien går over to episoder og vises mandag og tirsdag. Onsdag begynner den psykologiske thrilleren "Blodig urett", også den ny på norsk tv. Her møter vi forsvarsadvokaten William Travers, som sliter med vissheten om at en av hans klienter kan ha vært skyldig i en forbrytelse han ble frikjent for. Han har trukket seg tilbake til et rolig familieliv i London, men lar seg overtale til å forsvare en gammel venn som mistenkes for mord på sin sekretær. Snart befinner han seg i en katt og mus-lek som setter både ham og familien på prøve. Også dette er en miniserie, som avsluttes skjærtorsdag.Langfredag er det endelig duket for et gjensyn med politiinspektør Lewis. Vi er kommet til sesong sju, og de aller siste episodene av den britiske krimserien. Sammen med kompanjongen Hathaway etterforsker Lewis drapet på en forsker fra psykologisk institutt ved Universitetet i Oxford. Det blir snart klart at forskeren har levd et dobbeltliv, og spørsmålet er om drapet kan ha noe med dette å gjøre. Gåten oppklares første påskedag, før NRK andre påskedag viser en avsluttende episode av "Mordene i Fjällbacka", basert på Camilla Läckbergs populære bøker.

The Town

Hos TV2 begynner påskekrimmen først skjærtorsdag, men da blir det til gjengjeld ekstra spennende. I britiske "The Town" møter vi Andrew Scott, for øvrig kjent fra "Sherlock", i rollen som 30 år gamle Mark. Han vender hjem til småbyen Renton etter en familietragedie, og oppdager snart at mye har skjedd i løpet av de ti årene som er gått siden sist. Marks bestemor har flyttet inn på gutterommet, han kjenner knapt igjen søsteren Jodie, og hans første kjærlighet, Alice, har gått hen og giftet seg. Når han så kommer over noen mystiske meldinger som er sendt til foreldrene, går det opp for ham at byen er full av hemmeligheter. Alle skjuler noe, og snart er Mark desperat etter å finne sannheten.

INGEN PÅSKE UTEN: Nøttegeneralene Øystein Bache og Rune Gokstad overtok for Roald Øyen for tre påsker siden. Starter mandag på NRK1. Foto: NRK

Nøtter og vær

Men påsken er mer enn krim, også på tv. Hos NRK blir det i tillegg påskenøtter, morgensendinger for barna og et direktesendt underholdningsprogram fra Geilo. Nøttene er det Øystein Bache og Rune Gokstad som leverer, hver dag til og med andre påskedag, mens programleder Øyvor Bakke sender live fra påskefjellet. Hun lover oppdaterte værrapporter, musikk og opplevelser fra hele landet, og har med seg gjester som Odd Nordstoga, Hanne Sørvaag, Cecilie Skog og Erik og Kriss. Det blir også en Leo & U-landslaget-påskespesial, hvor Leo Ajkic og hans kompiser prøver seg på nye aktiviteter i påskefjellet hver dag.

Morgen for minsten

For de yngste blir det påskemorgen hver dag fra klokka halv åtte. Christer Johnsgård fra Kråkeklubben og Geir Ringvold fra Dyrevenn skal underholde morgenfuglene med konkurranser, helt nye tegnefilmer, gøyale stunts og gjester. Hver morgen avsløres dessuten navnet på en av de ti finalistene som konkurrerer i årets finale i MGPJr, før sendingen rundes av med NRK Supers egen påskekrim.

FOR DE MINSTE: Påskemorgen med gøyale gjester og nye tegnefilmer, og to kjente karer som leder an. Christer Johnsgård fra Kråkeklubben og Geir Ringvold fra Dyrevenn skal underholde de små morgenfuglene hele påskeuken. Det betyr forhåpentligvis mer søvn på foreldrene. Sendes på NRK Super fra og med mandag. Foto: Marius Fiskum

I kirken

Savner du påskebudskapet? Det kommer. NRK sørger også for refleksjon og vakker musikk i påsken. Langfredag sendes en påskekonsert med Kringkastingsorkesteret fra Ris Kirke i Oslo, mens Hovedscenen på NRK2 er viet Händels Messias og Verdis Requiem utover i høytiden. Familiegudstjenesten palmesøndag sendes direkte både på fjernsyn og radio fra den nye Nordlyskatedralen i Alta. Det blir også direkteoverføring av påskegudstjenestenestene langfredag og første påskedag fra Elverhøy Kirke i Tromsø.

Allerede palmesøndag starter dessuten den nye, britiske serien "Bibelen" på NRK2. Hver dag gjennom hele påsken deler ulike personer sine tolkninger av temaer som skapelsen, de ti bud, kvinneskikkelsene og Jesu oppstandelse. En av dem er den nord-irske politikeren Gerry Adams, som vil finne svaret på hvem som drepte Jesus og hvorfor.

Og du. Ikke glem "Påskelabyrinten" på radio, da. Mandag formiddag sitter Viggo Valle klar på P1 med det ene spørsmålet verre enn det andre. Lykke til – og god påske!