Øvelsene har foregått utenfor kysten av Kinas sørligste øy og provins, Hainan. Det er første gang hangarskipet Liaoning har vært i Sør-Kinahavet, og det er også første gang hangarskipet har gjennomført øvelser sammen med en andre krigsskip, to destroyere og to fregatter, som eskorte, ifølge landets statlige medier.

Liaoning har gjennomført over 100 tester, blant annet av sine kampsystemer, skriver den engelskspråklige, offisielle avisen China Daily.

Hangarskipet satte kurs for Sør-Kinahavet kort tid etter at Kina 23. november ensidig erklærte at man hadde opprettet en luftforsvarssone i Øst-Kinahavet og ytterligere tilspisset forholdet til Japan.

I meldingen den gang varslet Kina at landet også vurderer å opprette andre luftforsvarssoner. Kina gjør krav på størsteparten av Sør-Kinahavet, krav som bestrides sterkt av Filippinene, Vietnam, Malaysia, Brunei og Taiwan.

Liaoning er et hangarskip Kina kjøpte fra Ukraina i 1998 og deretter modernisert i Kina. Kinas marine er blitt kraftig styrket gjennom mange år med tosifrede økninger av marinebudsjettet, og bare USA har nå flere militære fartøyer enn Kina. (©NTB)