Politiet sier at ni personer er skadd, hvorav én alvorlig, etter raset i Ask i Gjerdrum. De tror det kan være savnede personer i rasområdet.

– I alt 14 boenheter er berørt av raset, sier innsatsleder Roger Pettersen på en pressebrifing klokken 11.10.

Han legger til at det kan være flere boenheter per adresse.

– Raset har gått i et boligområde, og det er på det rene at hus er tatt av raset. Alle nødetatene er på stedet, og vi jobber med å få oversikt og evakuere beboere, opplyste operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt til NTB litt før klokka 6.

Han understreker samtidig at ingen er bekreftet omkommet så langt.

– En person er fraktet til Ullevål sykehus og fire til Ahus, sier Pettersen.

Fem er fraktet til legevakt. Ingen av dem skal være alvorlig skadd.

Ordfører Anders Østensen opplyser til NRK og VG at mellom 150 og 200 personer er evakuert. Ifølge Romerikes Blad blir evakuerte registrert utenfor Herredshuset i Ask sentrum.

Ringseth sier at de ikke har noe konkret tall, men bekrefter at det er et stort antall evakuerte.

Helikopter søker i raset. Flere hus er tatt av skredet. Foto: NTB

Fem personer til sykehus

Oslo universitetssykehus har opprettet katastrofemottak og katastrofeledelse.

– Vi ble varslet klokken 4.31. Vi jobber med å kartlegge ressurser og få folk inn på huset. OUS er i full beredskap. Dette er jobben vår, og dette kan vi. Vi har betydelige ressurser på skadestedet, sier pressevakt Anders Bayer ved OUS.

Foto: NTB

Store styrker utkalt

– Det er store styrker i området nå, med både frivillige ressurser og politiet. Både Sea King redningshelikopter og politihelikopteret er i luften for å få oversikt over omfanget, sier Ringseth.

NGI har sendt ut skredeksperter på kvikkleire til rasstedet i Gjerdrum, og NVE bistår i arbeidet med å få oversikt over skredet.

Norges fremste eksperter har i flere timer jobbet med å få oversikt over leirskredet, omfanget og risiko i Gjerdrum.

Kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg i Norges Geotekniske Institutt (NGI) sier til NTB at de har sendt skredeksperter på kvikkleire til rasstedet på Romerike, som har mye kvikkleire. Det har vært slike skred i området tidligere, men årsaken til det siste skredet er ikke kjent ennå.

– For å få en oversikt over situasjonen har NGI, i tillegg til ekspertene som er på stedet, eksperter som nå går gjennom alt av tidligere geotekniske undersøkelser og rapporter som er gjort på stedet for å få en oversikt over grunnforholdene, sier Castberg.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte geologer til stedet natt til onsdag for å bistå politiet og få oversikt over omfanget av skredet, om det er trygt å ta seg inn i området og kartlegge eventuell fare for nye skred.

NVE har det overordnede ansvaret for statlige forvaltningsoppgaver når det gjelder forebygging av flomskader og skredulykker.

Dette inkluderer blant annet jordskredvarselet, et viktig hjelpemiddel for å vurdere aktuell skredfare og skredtype. Jordskredvarslingen varsler imidlertid ikke fare for kvikkleireskred og leirskred, ettersom denne typen skred er utløst av erosjon over tid eller aktivitet som for eksempel deponering av masse, grave- og sprengningsarbeid.

Opp mot 200 personer skal være evakuert etter raset i Gjerdrum. Foto: Terje Bendiksby

Både Heimevernet og Sivilforsvaret er også utkalt til området. Også geologer fra NVE er på vei til stedet.

– Det har gått flere ras etter vi kom til stedet. NVE vil vurdere om det er trygt å ta seg inn til rasstedet, sier Ringseth.

Raset har gått over et stort område, og fylkesvei 120 Holt – Ask/Gjerdrum er helt stengt på grunn av raset, ifølge Vegtrafikksentralen.

Ifølge strømselskapet Elvia er 629 husstander i området uten strøm.

Politiet tvitret om skredet klokken 5.18 onsdag morgen. Publikum bes om å holde avstand fra området.