ST. JOHN’S: Det er kraftig vind fra nordøst som har pakket isen sammen, og flere av skutene er i ferd med å bli skrudd ned av ismassene. Fram til torsdag kveld hadde kystvakten evakuert mannskapet fra ti av skutene. Den canadiske kystvakten frykter at mange kan bli liggende der enda en uke.

Ifølge kystvakten er 500 selfangere isolert ute i isødet, og isbrytere fra kystvakten er også satt ut av spill og klarer verken å komme inn eller ut av pakkisen, skriver den britiske avisen The Guardian.

Kystvakten har nå sendt fem mindre skip inn i isen, som på visse steder er over en meter tykk. Helikoptre fra kystvakten var fredag i gang med å slippe ned mat og andre forsyninger til selfangerne.

Dårlig værmelding

– De siste værvarslene sier at det vil ta enda noen dager før vi kan håpe på andre vindretninger, sier Brian Penny fra kystvakten ved Newfoundland og Labrador. Myndighetene frykter at enkelte av fangstskutene skal slippe opp for mat og brennstoff.

Penny fremholder at det trengs flere dager med vind fra sørvest for at isen skal bryte opp og gjøre det lettere for fangstskutene å ta seg ut. Områdene ved Newfoundland er de største fangstfeltene i Canada, og den canadiske selkvoten er i år på totalt 270.000 dyr.

Det er noe mindre enn fjorårets kvoter som var oppe i 355.000 dyr. Tidligere under årets fangstsesong førte varme sørlige vinder til at isen smeltet eller ble for tynn ute i St. Lawrence-bukta og tusener av selunger druknet.

Vær— og vindforholdene har forverret seg de seneste dager, men kystvaktene holder de fleste fangstskutene under oppsikt for å kunne sende ut helikoptre hvis noen av skutene skulle bli skrudd ned.

Kvoten nesten oppfylt

Det canadiske fiskeridepartement understreker at to tredeler av årets selkvote allerede er fanget, og skinnene blir solgt for rundt 480 kroner stykket. Det meste går til moteskaperne i Norge, Russland og Kina, skriver AP. I tillegg til skinnet blir også selfett brukt til fremstilling av oljeprodukter.

Den canadiske selfangsten tiltrekker seg hvert år stor oppmerksomhet, og motstanderne av selfangst bruker alle midler for å komme seg ut til fangstfeltene for å legge hindringer i veien for fangstfolkene.

Men mange nøyer seg med å fremføre kritikken skriftlig eller muntlig, som den aldrende franske filmdivaen Brigitte Bardot og den britiske popsangeren John McCartney.

I USA har canadiske selprodukter vært forbudt siden 1972, og EU innførte importforbud av skinn fra kvitunger i 1983. Selfangst i Vestisen har lange tradisjoner, og en rekke norske skuter har opp gjennom årene vært aktive på de canadiske fangstfeltene.