Israel JerusalemIsrael venter i spenning på granskingsrapporten om krigføringen i Libanon. Ehud Olmert har den siste tiden rast på meningsmålingene, og både medlemmer av opposisjonen og regjeringspartiene krever statsministerens avgang. En offentlig granskningskommisjon skal i dag legge fram en analyse av Libanon-krigens fem første dager, samt av Israels avgjørelse om å gå til krig, etter at Hizbollah-militsen kidnappet to israelske soldater.Selv om granskingskommisjonen ikke har mandat til å kreve at israelske ledere går av, kan en kritisk rapport bety slutten på Olmerts tid som statsminister. Omfattende kritikk av Libanon-krigen, samt en rekke korrupsjonsanklager har ført til at Olmerts støtte i befolkningen har rast.— Vi kan ikke snakke om disse lekkasjene. Vi skal vente på rapporten, lese den, studere den og så skal vi kommentere den, sa Olmert i en kommentar om rapporten i går. Kritikk.

Også forsvarsminister Amir Peretzs politiske framtid henger i en stadig tynnere tråd. Ifølge lekkasjer blir Olmert og Peretz kritisert i rapporten for manglende planlegging i forkant av krigen. Avgjørelsen om å gå til krig beskrives som overilt og lite veloverveid. I tillegg skal Olmert ha vært altfor avhengig av det israelske forsvaret og av forsvarssjef Dan Halutz, uten at han søkte råd fra annet hold.Tidligere statsråd og medlem av forsvarsminister Peretzs arbeiderparti Ofir Pines mener både Olmert og Peretz må gå av.- Jeg forventer at statsministeren og forsvarsministeren tar på seg ansvaret og trekker seg, sier Pines til israelsk militærradio.Folkevalgte Danny Yaton fra Arbeiderpartiet mener hele regjeringen bør gå av, siden den enstemmig vedtok å gå til krig i fjor sommer. Gideon Saar fra opposisjonspartiet Likud sier at hele regjeringen står ansvarlig og krever følgelig dens avgang.- Regjeringen er instansen som står ansvarlig for militærkampanjen, og regjeringen mislyktes, sier han. Ingen planer om å gå av.

Flere av Olmerts rådgivere har uttalt til israelsk fjernsyn at Olmert ikke har noen planer om å gå av som følge av kritikken.Olmert har fått hard medfart for verken å ha greid å få løslatt de to israelske soldatene som ble bortført før krigen ble innledet, eller å ha knust Hizbollah, som sendte nesten 4000 raketter inn i Israel under krigen.De israelske soldatene som deltok i krigføringen, har også klaget over dårlig opplæring, motstridende ordrer og mangel på både ammunisjon og mat.©NTB