— Jeg kommer til å lete etter andre virkemidler for å ta tak i dette problemet, sa Obama i en tale onsdag.Han erkjente at Kongressen, hvor Republikanerne denne uken sikret seg en rekke nye plasser, neppe kommer til å jobbe videre med det opprinnelige forslaget til amerikansk klimalov. En viktig del av forslaget var nettopp innføring av et system for handel med utslippskvoter.

Obama understreker nå at kvotehandelen var et middel, og ikke et mål i seg selv. Han åpner for at det amerikanske miljøverndirektoratet EPA kan innføre reguleringer som vil tvinge ned utslippene, noe som ikke nødvendigvis krever vedtak i Kongressen.

Presidenten peker også på at både demokrater og republikanere ønsker å gjøre USA mindre avhengige av olje fra utlandet. Dette kan være et argument for å satse både på energieffektivisering og nye energikilder.

Selv om den nye sammensetningen av Kongressen vil gjøre det vanskeligere å stramme inn miljøpolitikken nasjonalt, bød ikke mellomvalget kun på dårlige nyheter for amerikanske miljøforkjempere. I en egen avstemning i California avviste velgerne et forslag som i praksis ville ha opphevet delstatens egen, strenge klimalovgivning. (©NTB)